Irlandzki krem typu Baileys.rtf

(1 KB) Pobierz

-1 puszka mleka słodzonego-krówka

-0,8l wódki 40%
-100ml whisky lub brendy
-100ml rumu
-2 łyżeczki kawy
-2 łyżeczki kakao prawdziwe
- zaprawa waniliowa jak posiadamy swoją lub 20g cukru waniliowego

Kawę i kakao rozpuszczamy( parzymy ) w minimalnej ilości wody1/4 szklanki i mieszamy z cukrem waniliowym by się dobrze rozpuścił. Dodajemy do wyjętej z puszek masy kajmakowej (krówkowej). Do tego dolewamy po woli mieszając mikserem alkohole. Powoli by nam alkohol nie zważył mleka bo go nie będziemy mogli potem wylać z butelki. PO dokładnym wymieszaniu wlewamy do butelek i skutecznie chowamy metoda pana Jana pozdrawiam przed małżonką. Z tych proporcji wychodzi 2,2 litra 17% kremu

"Jeżeli w ogóle warto coś robić, to warto to robić dobrze" - Albert Einstein

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin