Irlandzki krem typu Baileys-2.rtf

(2 KB) Pobierz

Składniki:
- 1 l alkoholu 40%
- 0,5 laski wanilii
- 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego 533g
- 1 puszka mleka skondensowanego niesłodzonego
- 1 płaska łyżeczka proszku kakao (nie „instant”)
- małe, przestudzone espresso (tylko do wersji „Coffe”)

Wykonanie:
Wanilię drobno porwaną wrzucamy na miesiąc lub dwa do butelki z whisky. Po tym czasie alkohol przecedzamy przez filtr od kawy lub gazę. Mleko słodzone w zamkniętej puszce wkładamy do garnka i zalewamy zimną woda tak, by wierzch puszki był również zanurzony. Wstawiamy by zawrzało i zmniejszamy ogień do minimum. Od momentu wstawienia na ogień, do jego zgaszenia i wyjęcia puszki (puszek) powinny upłynąć 3 godziny. Sprawdzamy, by odparowana woda nie odsłoniła wieczka. Jeśli tak się stanie, wówczas dolewamy wrzątku. Najlepiej gotować pod przykryciem. Schłodzoną puszkę otwieramy, przekładamy powstałą masę do miseczki i powoli, wlewając połowę alkoholu, miksujemy. Wsypujemy kakao. Miksujemy. Wlewamy resztę alkoholu (oraz mleko niesłodzone). Miksujemy. [Wlewamy przestudzoną filiżaneczkę espresso lub kawę rozpuszczoną w odrobinie gorącej wody, lecz nie wrzątku i całość dokładnie mieszamy].
Proponuję nasz likier pozostawić na około 2 - 3 dni, do przeniknięcia smaków, czyli tzw. „przegryzienia”.
 

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin