Składniki:- 1 l alkoholu 40%- 0,5 laski wanilii - 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego 533g- 1 puszka mleka skondensowanego niesłodzonego- 1 płaska łyżeczka proszku kakao (nie „instant”)- małe, przestudzone espresso (tylko do wersji „Coffe”)Wykonanie:Wanilię drobno porwaną wrzucamy na miesiąc lub dwa do butelki z whisky. Po tym czasie alkohol przecedzamy przez filtr od kawy lub gazę. Mleko słodzone w zamkniętej puszce wkładamy do garnka i zalewamy zimną woda tak, by wierzch puszki był również zanurzony. Wstawiamy by zawrzało i zmniejszamy ogień do minimum. Od momentu wstawienia na ogień, do jego zgaszenia i wyjęcia puszki (puszek) powinny upłynąć 3 godziny. Sprawdzamy, by odparowana woda nie odsłoniła wieczka. Jeśli tak się stanie, wówczas dolewamy wrzątku. Najlepiej gotować pod przykryciem. Schłodzoną puszkę otwieramy, przekładamy powstałą masę do miseczki i powoli, wlewając połowę alkoholu, miksujemy. Wsypujemy kakao. Miksujemy. Wlewamy resztę alkoholu (oraz mleko niesłodzone). Miksujemy. [Wlewamy przestudzoną filiżaneczkę espresso lub kawę rozpuszczoną w odrobinie gorącej wody, lecz nie wrzątku i całość dokładnie mieszamy]. Proponuję nasz likier pozostawić na około 2 - 3 dni, do przeniknięcia smaków, czyli tzw. „przegryzienia”.
zbrozlo1