Gulasz z boczniaków.docx

(11 KB) Pobierz

Składniki:

 

boczniaki (tacka 250 gram)
papryka czerwona ( średnia)
cebula czerwona (1 szt. średnia)
olej do smażenia
3 łyżki koncentratu pomidorowego
1,5 szklanki wody

150 gram pieczarek

2/3 szk. suszu warzywnego


Przyprawy:

 

1 listek laurowy, 2 kuleczki ziela angielskiego, papryka słodka, pieprz (ziołowy), sól, można dodać trochę sosu sojowego
mąka ziemniaczana do zagęszczenia (opcjonalnie)

 

 

 

Przygotowanie:

 

Pokroić paprykę i cebulę w grubą kostkę i usmażyć. Pokroić boczniaki w dość cienkie paseczki i również usmażyć, ale na osobnej patelni, kiedy grzyby puszczą sok zwiększyć ogień, tak żeby sok odparował. Wrzucić warzywa do rondla, dodać przyprawy oraz susz. Rozmieszać koncentrat z wodą i wlać do środka. Dusić po przykryciem około 20 minut. Jeżeli gulasz będzie za rzadki, można zagęścić go odrobiną wody rozmieszanej z mąką ziemniaczaną.

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin