Składniki:
boczniaki (tacka 250 gram)papryka czerwona ( średnia)cebula czerwona (1 szt. średnia)olej do smażenia 3 łyżki koncentratu pomidorowego 1,5 szklanki wody
150 gram pieczarek
2/3 szk. suszu warzywnego
Przyprawy:
1 listek laurowy, 2 kuleczki ziela angielskiego, papryka słodka, pieprz (ziołowy), sól, można dodać trochę sosu sojowego mąka ziemniaczana do zagęszczenia (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Pokroić paprykę i cebulę w grubą kostkę i usmażyć. Pokroić boczniaki w dość cienkie paseczki i również usmażyć, ale na osobnej patelni, kiedy grzyby puszczą sok zwiększyć ogień, tak żeby sok odparował. Wrzucić warzywa do rondla, dodać przyprawy oraz susz. Rozmieszać koncentrat z wodą i wlać do środka. Dusić po przykryciem około 20 minut. Jeżeli gulasz będzie za rzadki, można zagęścić go odrobiną wody rozmieszanej z mąką ziemniaczaną.
dimitrif