Kurczak po włosku.rtf

(6 KB) Pobierz
Kurczak po w³osku

Kurczak po włosku

 

Składniki na 6 porcji:

kurczak (około 1 kg)

5 małych cebulek

2-3 łki pasty pomidorowej

1,5 szklanki białego wytrawnego wina

4 łki mąki pszennej

2-3 łki oliwy

szczypta słodkiej papryki

l

pieprz

 

Kurczaka umyj, osącz i podziel na 6 porcji. Cebulki obierz, umyj, pokrój w plasterki, po czym zrumień na oliwie. Teraz dodaj pastę pomidorową i wlej wino - całość zamieszaj i podgrzewaj 3 minuty.

 

Następnie dodaj porcje kurczaka i duś wszystko na małym ogniu około 45 minut, aż mięso będzie miękkie. Mą rozprowadź małą ilością zimnej wody lub wina, wsyp paprykę, sól oraz pieprz, wlej do garnka z kurczakiem i duś na małym ogniu jeszcze 3 minuty.

 

Danie podawaj z surówką i ryżem lub makaronem.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin