Ropucha.rtf

(7 KB) Pobierz
Ropucha

Ropucha

Kura bez kości

 

Składniki na 8 porcji:

duża kura z podrobami (około 2 kg)

20 dag chudej szynki

duża cebula

1-2 ząbki czosnku

cytryna

3 łki masła

l

pieprz

gałka muszkatołowa

 

Kurę umyj, osusz, wyluzuj i usuń kości i natrzyj od środka i z zewnątrz solą, odcinając szyjkę i skrzydełka. Mięso z szyi i skrzydełek drobno posiekaj i wymieszaj z równie drobno posiekanymi podrobami i szynką. Dopraw pieprzem, gał, sokiem i skórką z cytryny, roztartym z solą czosnkiem i startą na tarce cebulą i całość wymieszaj. Tak przygotowany farsz włóż do rondla i duś pod przykryciem na małym ogniu około 20 minut, od czasu do czasu mieszając.

 

Teraz dodaj ł masła, wymieszaj i - po zdjęciu z ognia i lekkim przestudzeniu nadziej farszem kurę, dokładnie zaszyj otwór, ułóż w żaroodpornym naczyniu, polej stopionym masłem i wstaw do silnie nagrzanego piekarnika. Na początku pieczenia skrapiaj kurę wodą, a później wytworzonym sosem.

 

Ta indyjska potrawa z Goa swym kształtem przypomina ropuchę, a na dobre zadomowiła się w kuchni portugalskiej.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin