Zagrożenia biologiczne - sprzedawcy mięsa.doc

(121 KB) Pobierz

 

 

 

Wykaz

czynników biologicznych,

na które narażeni są sprzedawcy mięsa.

 

 

 

 

 

 

 

 

12725

 

 

 

 

 

 

Opracowano na podstawie publikacji:

BIOLOGICZNE CZYNNIKI ZAGROŻENIA ZAWODOWEGO

Autor: Jacek Dutkiewicz, Radosław Śpiewak, Leon Jabłoński, Jolanta Szymańska

 

 

 

Opracowała:                                                                                     Zatwierdzam:

 

 

 

 

 

Warszawa – październik – 2009 r.

Kategoria czynnika biologicznego/

Nazwa

Grupa zagroże-nia wg  MZ*

Przenoszenie

Działanie na człowieka

Źródło zakażenia

/występowanie/

Szczepio-nka

Przechowy-wanie

Szkod. zaw.*

Środki ochrony przed zagrożeniami

1

2

3

4

5

6

7

Wirusy (paramyxowiridae) koński wirus Morbilli (EMV)

4

bezpośrednie

 

Z(ZOO)-zapalenie mózgu

Konie, ludzie

0

0

1

Ochrony osobiste, dezynfekcja,sterylizacja

Wirusy (Paramyxoviridae) Wirus Nipah

0

bezpośrednie

 

Z(ZOO)-zapalenie mózgu

Świnie, ludzie

0

0

1

Ochrony osobiste, dezynfekcja,sterylizacja

Bakterie (tlenowe pałeczki Gram-ujemne pałeczka ronienia świń

3

 

 

Bezpośrednie (przez pozornie nieuszkodzona skóre i błony śluzowe), powietrzno-kropelkowe

Z(ZOO) – bruceloza: falista gorączka, przewlekłe stany zapalne różnych narządów

Świnie, zające, renifery, świnki morskie

 

 

 

0

0

1

Ochrony osobiste, wybijanie chorych sztuk, dezynfekcja, sterylizacja, bezpieczny obieg powietrza w rzeźniach, edukaacja zdrowotna

Bakterie (pałeczki Gram-dodatnie) włoskowiec różycy

 

2

 

 

Bezpośrednie (przyranne), rzadko pokarmowe

 

 

 

Z(ZOO) – różyca, najczęściejpostać skórna, rzadziej powikłania w postaci zapalenia wsierdzia i stawów

 

 

 

 

Świnie, owoce, bydło, gryzonie, drób (kury, indyki, kaczki), dzikie ptaki (przepiórki), ryby, skorupiaki, inne zwierzęta, mięso świń, skóra, ścieki, woda, nawóz, gleba

 

 

0

0

1

 

Ochrony osobistej, bezzwloczne opatrywanie skaleczeń, dezynfekcja chlewni, odkażanie skór w garbarniach i fabrykach obuwia

Bakterie (tlenowe pałeczki Gram-ujemne) pałeczka tularemi (typ A)

 

 

3

Bezpośrednie (przez pozornie nienaruszoną skórę i błony śluzowe), powietrzno-pyłowe, powietrzno- kropelkowe, uklucie kleszczy, pokarmowe

 

 

Z(ZOO) – tularemia która może przebiegać pod postacią: gruczołowo-wrzodziejaca (najcześciej), oczno-gruczołową, migdalkowo-gruczołową, gruczołową, durową i płucną

 

 

Zające, drobne gryzonie (karczowniki ziemnowodne, polniki, myszy polne), owce, kleszcze, woda, gleba, pył – głównie półkula wschodnia

 

 

 

1

0

1

Ochrony osobiste, szczepienia ochronne żywą szczepiąką, zwalczanie gryzoni i kleszczy, repelenty, dezynfekcja, oswiata zdrowotna

 

 

 

 

Bakteria (tlenowe pałeczki Gram-ujemne (typ B)/pałeczka tularemii (typ B)

 

 

 

 

2

Bezpośrednie (przez pozornie nienaruszoną skórę i błony śluzowe), powietrzno-pyłowe, powietrzno- kropelkowe, uklucie ślepaków i kleszczy, pokarmowe

 

Z(ZOO) – tularemia która może przebiegać pod postacią: gruczołowo-wrzodziejaca (najcześciej), oczno-gruczołową, migdalkowo-gruczołową, gruczołową, durową i płucną

Dzikie króliki, gryzonie (wiewiórki i inne), owoce, ślepaki (Chrysops spp.), kleszcze, woda, gleba, pył – głównie półkula zachodnia

 

 

1

0

1

Ochrony osobiste, szczepienia ochronne żywą szczepiąką, zwalczanie gryzoni i kleszczy, repelenty, dezynfekcja, oswiata zdrowotna

 

 

 

 

 

 

 

 

Bakteria (krętki) (wszystkie serotypy)/eptospira

2

Bezpośrednie (przez skóre i błonyśluzowe), rzadziej pokarmowe

Z(ZOO) – leptospirozy (gorączka błotna, choroba Weila i inne)

Gryzonie, świnie, psy, bydło, ryba, gleba, woda, ścieki

1

0

1

Ochrony osobiste, zwalczanie gryzoni, osuszanie terenów, podmoklych, ochrona wód przed zanieczyszczeniem szczepienia ochronne ludzi i zwierząd, dezynfekcja, oświata zdrowotna

 

 

Bakteria (pałeczki Gram-dodatnie) pałeczka listeriozy

...

Zgłoś jeśli naruszono regulamin