Strucla orzechowa.doc

(39 KB) Pobierz
Strucla orzechowa

Strucla orzechowa

Składniki na ciasto:

·         500 g mąki

·         1/2 szkl. mleka

·         3 żółtka

·         3 łyżki cukru

·         125 g masła

·         50 g drożdży

·         sól

·         tłuszcz do formy

·         lukier do dekoracji

Nadzienie: 3 białka, 150 g mielonych orzechów włoskich, 3 łyżki cukru

Przygotowanie:

Drożdże wymieszać z łyżeczką cukru. Mąkę przesiać, dodać do niej rozpuszczone drożdże, żółtka utarte z pozostałym cukrem, letnie mleko i rozpuszczone masło. Wyrobić elastyczne ciasto. Odstawić do wyrośnięcia, a potem rozwałkować.
Białka wymieszać z orzechami i cukrem. Rozsmarować po cieście. Zwinąć je w roladę i uformować koło. Ponakrajać porcje nożykiem. Włożyć ciasto do wysmarowanej tłuszczem formy. Piec 40-45 min. w temp. 180 st. Ciepłą struclę udekorować lukierem. Zostawić do ostygnięcia.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin