Składniki:
· 8-10 suszonych kapeluszy borowików
· 1 litr bulionu grzybowego
· marchewka
· pietruszka
· listek laurowy, ziele angielskie
· sól, pieprz
· 3 szkl. mąki
· 2 jajka
· 1/2 szkl. mleka
· woda
· sól i 2 łyżki oliwy do wody
Przygotowanie:
1. Grzyby moczymy w ciepłej wodzie ok. godzinę. Następnie gotujemy do miękkości w bulionie połączonym z wodą, w której były moczone. Wrzucamy do niego listek laurowy i ziele angielskie. Gdy grzyby zmiękną, wyławiamy je łyżką i kroimy na drobne paseczki. Ponownie wrzucamy do garnka.
2. Marchewkę i pietruszkę kroimy w słupki i dodajemy do bulionu grzybowego. Doprawiamy zupę solą i pieprzem do smaku.
3. Przygotowujemy kluski kładzione: do przesianej mąki dodajemy rozmieszane w mleku jajka i sól, ubijamy drewnianą łyżką niezbyt ścisłe ciasto. Gdy jest zbyt ścisłe dodajemy wody. Ciasto powinno być puszyste, gładkie i lśniące. Gotujemy je zaraz po przygotowaniu w wodzie osolonej, z dodatkiem oliwy. Kładziemy łyżką na wrzątek małe porcje klusek. Gotujemy ok. 5 min. Cedzimy na sicie, przelewamy wodą, odsączamy.
4. Gotowe kluski kładziemy na talerze, zalewamy ciepłą zupą grzybową.
CatrinB