Zupa grzybowa z kładzionymi kluskami.doc

(40 KB) Pobierz
Zupa grzybowa z kładzionymi kluskami

Zupa grzybowa z kładzionymi kluskami

 

Składniki:

·         8-10 suszonych kapeluszy borowików

·         1 litr bulionu grzybowego

·         marchewka

·         pietruszka

·         listek laurowy, ziele angielskie

·         sól, pieprz

·         3 szkl. mąki

·         2 jajka

·         1/2 szkl. mleka

·         woda

·         sól i 2 łyżki oliwy do wody

 

 

Przygotowanie:

1.      Grzyby moczymy w ciepłej wodzie ok. godzinę. Następnie gotujemy do miękkości w bulionie połączonym z wodą, w której były moczone. Wrzucamy do niego listek laurowy i ziele angielskie. Gdy grzyby zmiękną, wyławiamy je łyżką i kroimy na drobne paseczki. Ponownie wrzucamy do garnka.

2.      Marchewkę i pietruszkę kroimy w słupki i dodajemy do bulionu grzybowego. Doprawiamy zupę solą i pieprzem do smaku.

3.      Przygotowujemy kluski kładzione: do przesianej mąki dodajemy rozmieszane w mleku jajka i sól, ubijamy drewnianą łyżką niezbyt ścisłe ciasto. Gdy jest zbyt ścisłe dodajemy wody. Ciasto powinno być puszyste, gładkie i lśniące. Gotujemy je zaraz po przygotowaniu w wodzie osolonej, z dodatkiem oliwy. Kładziemy łyżką na wrzątek małe porcje klusek. Gotujemy ok. 5 min. Cedzimy na sicie, przelewamy wodą, odsączamy.

4.      Gotowe kluski kładziemy na talerze, zalewamy ciepłą zupą grzybową.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin