ARCYDZIĘGIEL LITWOR
(Angelica archangelica)
OPIS
Wegetacja tej rośliny trwa dwa lata. Wysokość do 2 metrów. Kwiaty drobne, zielono-żółte. Jako przyprawa używany jest korzeń, niekiedy także liście.
POCHODZENIE
Górzyste i wilgotne rejony Europy i Azji.
HISTORIA
Roślina ta jest, według wierzeń ludowych, cudownym, czarodziejskim lekiem na 9 chorób, objawionym ludziom przez archanioła Rafaela. W Polsce roślinę tę uprawiano głównie w ogrodach przyklasztornych z racji jej działania leczniczego.
WŁAŚCIWOŚCI
Zapach korzenno-pieprzowy, ziemisty. Smak lekko gorzkawy.
ZASTOSOWANIE
Sporządza się z arcydzięgla likiery i wina (często lecznicze). Młode pędy mogą być traktowane jak warzywo. Korzenie i liście stanowią wspaniały dodatek do sosów, sałatek i gotowanych jarzyn. Do dekorowania ciast i tortów używa się kandyzowanych ogonków liściowych i młodych pędów.
Harnasiowe1