BOMBONY.doc

(70 KB) Pobierz
BOMBONY

 

BOMBONY

KREPEL

KOŁOCZEK

NUDLE

MODRO KAPUSAT

 



WODZIONKA

Składniki:
- czosnek (wiela kto lubi jo daja z 5 ząbków),
- chlyb, najlepi czyrstwy,
- sól lub wegeta,
- masło, woda,
- talyrz i kelnia.

Jak przyrządzić?
Do talyrza wciepnonc chlyb po konskach kidnonc masla jedna lyzka duzo masla abo tustego jak kiery chce rozgniesc czosnek tyz wciepnonc posypac solom abo wegetom ale trocha do smaku i zaloc wrzontkiem z czajnika chwila poczekac az ostygnie no i rzrec.

Potrzebne przybory:
Garczek, talyrz, kielnia, czajnik, woda i to co wczesni pisolch.

Jak podawać?
Na talyrzu abo w misce zresztom kaj chcecie moze byc w kiblu a nawet w sypialni...

Uwagi:
No moze a raczy na pewno bedzie nieswierzy lodech takze lepi robic to na wieczor jak z doma nie bedziecie wylazic.
Czas przygotowania:
5 min a moze ani wiela to sie woda gotuje.

 

 

 

 



MODRO KAPUSTA

Składniki:
- 1 kg czerwonej kapusty
- 15 dag boczku wędzonego
- 1 średnia cebula
- sól
- cukier
- pieprz
- ocet do smaku

Sposób przyrządzania:



Kapustę poszatkować, ugotować w posolonej wodzie. Boczek pokroić w kostkę i usmażyć, a pokrojoną w kostkę cebulę zeszklić razem z boczkiem. Kapustę odcedzić, dodać boczek z cebulą. Przyprawić do smaku solą, cukrem, pieprzem, octem i wymieszać

 

 

 

 



ŚLĄSKIE KLUSKI

Składniki:

Ugotowane ziemniaki - ilość dowolna
mąka ziemniaczana
1 jajko
oliwa
sól

 

Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę i przełożyć do miski. Uklepać je w naczyniu, aby ich powierzchnia była równa. Nożem podzielić ziemniaki na równe cztery części - ćwiartkę masy wyjąć i odłożyć na talerzyk. W wolne miejsce po ćwiartce ziemniaków wsypać tyle mąki ziemniaczanej, aby powierzchnia ziemniaków znów była równa. Do miski z powrotem włożyć wyjętą ćwiartkę ziemniaków i jajko. Wyrobić wszystko na gładkie ciasto. Ręce zwilżyć zimną wodą, odrywać po kawałeczku ciasta, formować z niego kulki wielkości orzecha włoskiego, w środku każdej kulki zrobić palcem zagłębienie - dziurkę. Kluski wrzucać do osolonej, wrzącej wody z dodatkiem oliwy, aby nie zlepiały się.



Gotować 2 minuty. Wyjąć, osączyć, wkładać na talerze. Podawać z sosem mięsnym lub polane stopioną słoninką i skwareczkami.

 

 

 

                           

NUDLE

Składniki:

50 dag mąki,
4 - 5 jaj,
3 dag masła,
sól.

Sposób przyrządzenia:

        Zarobić ciasto z jajami, jeżeli mąka, jest sucha, dodać odrobinę wody, ciasto ma być nieco twardsze niż na kluski krajane, ciasto starannie wyrobić. Ciasto podzielić na części, wałkować partiami, podsypując trochę mąką. Rozwałkować tak cienko, aby przeglądały przez nie słoje stolnicy (1 mm). Wywałkowane placki odkładać i pozostawić do przeschnięcia. Przeschnięte ciasto przekrajać na połowę, zwinąć w rulon i krajać bardzo ostrym nożem w wąziutkie kluseczki. Makaron rozrzucić na stolnicy zaraz po pokrajaniu, aby nieco przesechł. Zagotować dużą ilość wody z solą na bardzo silnym ogniu, włożyć makaron, a gdy podpłynie na powierzchnię, natychmiast odcedzić go, przelać gorącą wodą, osączyć i okrasić. Podawać do rosołu, do mięsa bejcowanego lub innego duszonego, lub wymieszany z szynką siekaną, serem podpuszczkowym, albo użyć do potraw zapiekanych z różnymi dodatkami.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

KIECKA - spódnica

KABOTEK - bluzka

ZOPASKA - fartuch

SZCZEWIKI SZCZEWIKI

GALOTY - spodnie

SZLAJFKI - wstążki

KNEFLE - guziki           KNEFLE- guziki

WIERZCHEŃ- kamizelka

GALANDA - wianek

JEDBOWKA- chusta wiązana pod kołnierzykiem

KAPSA – kieszeń

BRUCLEK - kamizelka

KRAGIEL - kołnierz

ZICHERKA –agrafka

HASIOK- śmietnik

HAZIEL – toaleta

KRAUZA - słoik

SZOLKA - szklanka

Nazywom się HYJDLA

Nazywom się PYJTER

Nazywom się TOLUŚ

Nazywom się FRYDEK

Nazywom się BERCIK

Nazywom się ANDZIA

 

 

 

 

 

 

 

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin