BOMBONY
KREPEL
KOŁOCZEK
NUDLE
MODRO KAPUSAT
WODZIONKA
Składniki:- czosnek (wiela kto lubi jo daja z 5 ząbków),- chlyb, najlepi czyrstwy,- sól lub wegeta,- masło, woda,- talyrz i kelnia. Jak przyrządzić?Do talyrza wciepnonc chlyb po konskach kidnonc masla jedna lyzka duzo masla abo tustego jak kiery chce rozgniesc czosnek tyz wciepnonc posypac solom abo wegetom ale trocha do smaku i zaloc wrzontkiem z czajnika chwila poczekac az ostygnie no i rzrec. Potrzebne przybory:Garczek, talyrz, kielnia, czajnik, woda i to co wczesni pisolch. Jak podawać?Na talyrzu abo w misce zresztom kaj chcecie moze byc w kiblu a nawet w sypialni... Uwagi:No moze a raczy na pewno bedzie nieswierzy lodech takze lepi robic to na wieczor jak z doma nie bedziecie wylazic. Czas przygotowania:5 min a moze ani wiela to sie woda gotuje.
MODRO KAPUSTA
Składniki:- 1 kg czerwonej kapusty- 15 dag boczku wędzonego- 1 średnia cebula- sól- cukier- pieprz- ocet do smaku
Sposób przyrządzania:
Kapustę poszatkować, ugotować w posolonej wodzie. Boczek pokroić w kostkę i usmażyć, a pokrojoną w kostkę cebulę zeszklić razem z boczkiem. Kapustę odcedzić, dodać boczek z cebulą. Przyprawić do smaku solą, cukrem, pieprzem, octem i wymieszać
ŚLĄSKIE KLUSKI
Składniki:
Ugotowane ziemniaki - ilość dowolnamąka ziemniaczana1 jajkooliwasól
Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę i przełożyć do miski. Uklepać je w naczyniu, aby ich powierzchnia była równa. Nożem podzielić ziemniaki na równe cztery części - ćwiartkę masy wyjąć i odłożyć na talerzyk. W wolne miejsce po ćwiartce ziemniaków wsypać tyle mąki ziemniaczanej, aby powierzchnia ziemniaków znów była równa. Do miski z powrotem włożyć wyjętą ćwiartkę ziemniaków i jajko. Wyrobić wszystko na gładkie ciasto. Ręce zwilżyć zimną wodą, odrywać po kawałeczku ciasta, formować z niego kulki wielkości orzecha włoskiego, w środku każdej kulki zrobić palcem zagłębienie - dziurkę. Kluski wrzucać do osolonej, wrzącej wody z dodatkiem oliwy, aby nie zlepiały się. Gotować 2 minuty. Wyjąć, osączyć, wkładać na talerze. Podawać z sosem mięsnym lub polane stopioną słoninką i skwareczkami.
50 dag mąki,4 - 5 jaj,3 dag masła,sól.
Zarobić ciasto z jajami, jeżeli mąka, jest sucha, dodać odrobinę wody, ciasto ma być nieco twardsze niż na kluski krajane, ciasto starannie wyrobić. Ciasto podzielić na części, wałkować partiami, podsypując trochę mąką. Rozwałkować tak cienko, aby przeglądały przez nie słoje stolnicy (1 mm). Wywałkowane placki odkładać i pozostawić do przeschnięcia. Przeschnięte ciasto przekrajać na połowę, zwinąć w rulon i krajać bardzo ostrym nożem w wąziutkie kluseczki. Makaron rozrzucić na stolnicy zaraz po pokrajaniu, aby nieco przesechł. Zagotować dużą ilość wody z solą na bardzo silnym ogniu, włożyć makaron, a gdy podpłynie na powierzchnię, natychmiast odcedzić go, przelać gorącą wodą, osączyć i okrasić. Podawać do rosołu, do mięsa bejcowanego lub innego duszonego, lub wymieszany z szynką siekaną, serem podpuszczkowym, albo użyć do potraw zapiekanych z różnymi dodatkami.
KIECKA - spódnica
KABOTEK - bluzka
ZOPASKA - fartuch
SZCZEWIKI SZCZEWIKI
GALOTY - spodnie
SZLAJFKI - wstążki
KNEFLE - guziki KNEFLE- guziki
WIERZCHEŃ- kamizelka
GALANDA - wianek
JEDBOWKA- chusta wiązana pod kołnierzykiem
KAPSA – kieszeń
BRUCLEK - kamizelka
KRAGIEL - kołnierz
ZICHERKA –agrafka
HASIOK- śmietnik
HAZIEL – toaleta
KRAUZA - słoik
SZOLKA - szklanka
Nazywom się HYJDLA
Nazywom się PYJTER
Nazywom się TOLUŚ
Nazywom się FRYDEK
Nazywom się BERCIK
Nazywom się ANDZIA
Anovia