Czynniki zagrożenia biologicznego.doc

(95 KB) Pobierz
Czynniki zagrożenia biologicznego - wprowadzenie

Czynniki zagrożenia biologicznego - wprowadzenie

 

Biologiczne szkodliwości zawodowe stanowią bardzo ważny, chociaż wciąż niedoceniany problem medycyny pracy i zdrowia publicznego. Szacuje się, że w skali całego świata co najmniej kilkaset milionów ludzi narażonych jest w czasie pracy na działanie tych czynników. Problem ten występuje ze szczególną ostrością w krajach strefy tropikalnej i subtropikalnej, gdzie rolnicy i przedstawiciele zbliżonych zawodów narażeni są podczas wykonywania różnych prac na zarażenie licznymi pasożytami i wdychanie szkodliwych bioaerozoli . Również w wielu krajach strefy umiarkowanej notuje się znaczną liczbę przypadków chorób pochodzenia zawodowego wywołanych przez czynniki biologiczne.

 

Dotyczy to również Polski, gdzie czynniki te są przyczyną większości chorób uznanych za zawodowe w populacjach rolników i pracowników służby zdrowia

 

AKTY  PRAWNE

W związku z rosnącym znaczeniem biologicznych szkodliwości zawodowych, Wspólnota (Unia) Europejska wydała odpowiednie zalecenia dla państw członkowskich.

Pierwszym i podstawowym dokumentem określającym kierunki prac legislacyjnych państw Wspólnoty w zakresie ochrony pracowników przed szkodliwymi czynnikami biologicznymi jest Dyrektywa 90/679/EWG z dnia 26 listopada 1990 r.

Dokument ten stanowi szczegółowe rozwinięcie Dyrektywy 89/391/EWG z dnia 12 czerwca 1989 r. (siódma Dyrektywa indywidualna w rozumieniu Artykułu 16(1) tej Dyrektywy) określającej kierunki działań legislacyjnych państw członkowskich WE (wówczas EWG) w kierunku poprawy bezpieczeństwa i ochrony zdrowia w środowisku pracy.

Dyrektywa 90/679/EWG w sprawie ochrony pracowników przed szkodliwymi czynnikami biologicznymi składa się z:

-         dokumentu podstawowego z dnia 26 listopada 1990 r. - zawiera preambułę, 21 artykułów i pięć załączników (I, II, IV, V, VI)

-         czterech późniejszych dokumentów nowelizujących . Te krótkie dyrektywy wnoszą poprawki i uzupełnienia do listy czynników patogennych, stanowiącej załącznik III.

 

W roku 2000 połączono podstawową dyrektywę z roku 1990 oraz dyrektywy uzupełniające w jeden akt prawny, jakim jest Dyrektywa 2000/54/WE Parlamentu Europejskiego oraz Rady Europejskiej z dnia 18 września 2000 dotycząca ochrony pracowników przed ryzykiem związanym z narażeniem na czynniki biologiczne w miejscu pracy

Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 22 kwietnia 2005 roku w sprawie szkodliwych czynników biologicznych dla zdrowia w środowisku pracy oraz ochrony zdrowia pracowników zawodowo narażonych na te czynniki (Dz. U. Nr 81, poz. 716).

 

CZYNNIKI  BIOLOGICZNE

To takie mikro- i makroorganizmy oraz takie struktury i substancje wytwarzane przez te organizmy, które występując w środowisku pracy wywierają szkodliwy wpływ na organizm ludzki i mogą być przyczyną chorób pochodzenia zawodowego.

To drobnoustroje komórkowe oraz jednostki bezkomórkowe zdolne do replikacji lub przenoszenia materiału genetycznego (bakterie, grzyby, wirusy); drobnoustroje zmodyfikowane genetycznie; hodowle komórkowe; pasożyty wewnętrzne człowieka; priony, które mogą być przyczyną zakażenia, alergii (uczulenia) lub zatrucia.

Ta szeroka definicja obejmuje zatem nie tylko drobnoustroje wywołujące choroby zakaźne (utożsamiane do niedawna z tą grupą czynników), ale również organizmy wywołujące choroby i dolegliwości o podłożu alergicznym, toksycznym  i nowotworowym, a także spełniające funkcje wektorów chorobotwórczych zarazków (pyłki roślin, kleszcze, krwiopijne owady, toksyny bakteryjne i mykotoksyny, alergeny białkowe w wydalinach roztoczy oraz alergeny uwalniające się w wyniku przemysłowego przetwarzania tkanek roślinnych i zwierzęcych)

 

KLASYFIKACJA i WYKAZ  SZKODLIWYCH CZYNNIKÓW BIOLOGICZNYCH

Zagrożenia biologiczne w środowisku pracy klasyfikować można na podstawie zasad systematyki przyrodniczej – począwszy od najprostszych (wirusy, bakterie) do aż do organizmów najwyżej zorganizowanych (ssaki i wytwarzane przez nie alergeny).

Załącznik do dyrektywy UE w sprawie zagrożeń biologicznych w środowisku pracy obejmuje ogółem 379 czynników, w większości zakaźnych.

Podzielono je na następujące grupy:

-         wirusy (128)

-         bakterie (151)

-         grzyby (30)

-         pasożyty (70)

Do czynników szkodliwych zaklasyfikować można ogółem 622 czynników lub grup czynników 6 prionów , 132 wirusy, 181 bakterii, 74 grzyby, 83 pasożyty, 77 czynników roślinnych i 69 czynników zwierzęcych, innych niż pasożyty.

 

KLASYFIKACJA i WYKAZ  SZKODLIWYCH CZYNNIKÓW BIOLOGICZNYCH

Ze względu na stopień zagrożenia czynniki biologiczne dzielą się na cztery grupy. Kryteriami zaklasyfikowania czynników biologicznych do poszczególnych grup zagrożenia są:

-          zdolność do wywoływania choroby u człowieka oraz ciężkość jej przebiegu

-          możliwość rozprzestrzeniania się choroby w populacji

-          możliwość zastosowania skutecznej profilaktyki

 

KLASYFIKACJA i WYKAZ  SZKODLIWYCH CZYNNIKÓW BIOLOGICZNYCH

Grupa zagrożenia

 

Wystąpienie choroby

 

Możliwość rozprzestrzenienia w populacji

Profilaktyka i/lub leczenie

1

Mało prawdopodobne

Bez znaczenia

Nie jest wymagane

2

 

Możliwe 

Bez znaczenia

Nie jest wymagane

3

 

Istotne zagrożenie pracowników ciężką chorobą 

Wysoce prawdopodobne

Zazwyczaj możliwe

4

 

Istotne zagrożenie pracowników ciężką chorobą

Wysoce prawdopodobne

Zazwyczaj możliwe

 

 

Grupa zagrożenia 1

Czynniki biologiczne należące do tej grupy zazwyczaj nie wywołują chorób u ludzi. Niezbędnym warunkiem bezpieczeństwa w przypadku pracy z czynnikami należącymi do grupy zagrożenia 1 jest przestrzeganie ogólnych zasad higieny.

Do tej grupy zagrożenia zalicza się:

-         osłabione szczepy bakterii stosowane do produkcji szczepionek oraz osłabione szczepionki żywe,

-         szczepy bakterii przeznaczone do celów laboratoryjnych np.: Escherichia coli K12 oraz szczepy wykorzystywane w celach produkcyjnych,

-         drożdże stosowane w celach produkcyjnych.

Grupa zagrożenia 2

Czynniki biologiczne, które mogą wywoływać choroby u ludzi, mogą być niebezpieczne dla pracowników, ale rozprzestrzenianie ich u ludzi w populacji ludzkiej jest mało prawdopodobne. Zazwyczaj istnieją w stosunku do nich skuteczne metody profilaktyki lub leczenia.

Do grupy tej należą np.:

-         bakterie np.: laseczka tężca wywołuje tężec, gronkowiec złocisty wywołuje zakażenie układowe i skóry,

-         grzyby np.: bielnik biały wywołuje grzybicę skóry i błon śluzowych, wirusy np.: wirus choroby Heinego-Medina wywołuje chorobę Heinego - Medina, HAV- wirus zapalenia wątroby typu A.

Grupa zagrożenia 3

Obejmuje czynniki, które mogą wywoływać u ludzi ciężkie choroby, są to niebezpieczne dla pracowników, a rozprzestrzenianie ich w populacji ludzkiej jest bardzo prawdopodobne. Zazwyczaj istnieją w stosunku  do nich skuteczne metody profilaktyki  lub leczenia.

Do grupy tej należą np.:

-         bakterie np.: prątek gruźlicy wywołuje gruźlicę,

-         grzyby np.: drożdżowiec skórny wywołuje grzybicę

-         wirusy np.: wirus żółtej gorączki wywołuje żółtą febrę

Grupa zagrożenia 3*

Obejmuje czynniki, które stanowią ograniczone zagrożenie dla pracowników, gdyż do zakażenia nimi nie dochodzi zazwyczaj drogą powietrzną. Do grupy tej należą np.:

-         bakterie np.: pałeczka czerwonki wywołuje czerwonkę,

-         wirusy np.: HIV - ludzki wirus upośledzenia odporności wywołuje AIDS -  zespół nabytego upośledzenia odporności immunologicznej,

-         pasożyty np.: tasiemiec bąblowcowy wywołuje bąblowicę wątroby, płuc, mózgu.

Grupa zagrożenia 4

Obejmuje czynniki, które wywołują u ludzi ciężkie choroby, są niebezpieczne dla pracowników, a rozprzestrzenienie czynników w populacji ludzkiej jest bardzo prawdopodobne. Zazwyczaj nie istnieją w stosunku do nich skuteczne metody profilaktyki lub leczenia.

Do grupy tej zakwalifikowano wyłącznie wirusy

-         wirus Ebola wywołuje gorączkę Ebola,

-         wirus Lassa wywołuje gorączkę Lassa,

-         wirus ospy prawdziwej wywołuje ospę prawdziwą.

 

EPIDEMIOLOGIA

 

Biologiczne czynniki występują głównie w następujących środowiskach pracy:

1.       Leczenie chorych i opieka nad nimi

2.       Laboratoria mikrobiologiczne i analityczne

3.       Hodowla i leczenie zwierząt

4.       Przechowalnictwo i przetwórstwo surowców roślinnych i zwierzęcych

5.       Leśnictwo i przemysł drzewny

6.       Zbieranie i przetwórstwo odpadów

7.       Przemysł biotechnologiczny

 

Największe zagrożenie występuje w grupie pracowników

-         ochrony zdrowia – czynniki zakaźne, (głównie wirusy, bakterie), ale również alergeny zwierzęce (pracownicy zwierzętarni)

-         przemysłu rolno-spożywczego i drzewnego – czynniki alergizujące i immunotoksyczne (także zakaźne np.: zarazki chorób odzwierzęcych)

 

Stosunkowo niedawno zwrócono uwagę na inne zagrożenia wynikające z możliwością kontaktu z materiałami, na których (najczęściej w wyniku długotrwałego przechowywania w środowisku wilgotnym) może występować obfity wzrost bakterii i grzybów

1.       Konserwatorzy zabytków

2.       Archeolodzy

3.       Bibliotekarze

4.       Pracownicy przemysłu maszynowego (mgła olejowa) i górnicy

 

DZIAŁANIE  NA ORGANIZM LUDZKI

Szkodliwe czynniki biologiczne mogą wykazywać w stosunku do osób narażonych zawodowo działanie:

1.       Zakaźne

2.       Alergizujące

3.       Toksyczne

4.       Drażniące

5.       Rakotwórcze

 

CHOROBY ZAWODOWE WYWOŁYWANE PRZEZ CZYNNIKI BIOLOGICZNE

Do najczęstszych chorób należą:

1.       Choroby alergiczne i immunotoksyczne płuc:

-         alergiczne zapalenie pęcherzyków płucnych

-         astma oskrzelowa

-         syndrom toksyczny wywołany pyłem organicznym (Organic Dust Toxic Syndrome, ODTS)

2.       Choroby alergiczne i immunotoksyczne górnych dróg oddechowych:

-         alergiczny nieżyt nosa

-         pyłkowica

-         podrażnienie błon śluzowych

3.       Choroby skóry o podłożu alergicznym

4.       Zapalenie spojówek o podłożu alergicznym lub toksycznym

5.       Choroby zakaźne i inwazyjne

6.       Nowotwory górnych dróg oddechowych

 

CHOROBY ZAWODOWE WYWOŁYWANE PRZEZ CZYNNIKI BIOLOGICZNE

Alergia...

Zgłoś jeśli naruszono regulamin