ŚLEDZIE PO GÓRALSKU
SKŁADNIKI:50 dag filetówśledziowych;25 dag bryndzy;1 szklanka śmietany;3-4 ząbki czosnku;po 2-3 łyżki zielonegogroszku z puszki idrobno pokrojonejczerwonej papryki(świeżej lub marynowanej);2 łyżki posiekanegoszczypiorku;skórka starta z cytryny;3-4 cienkie plasterki cytryny;sól, biały pieprz, cukier puder.
DO DEKORACJI:
kilka gałązeknatki pietruszki.
SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA:
Drobno pokrojony czosnek utrzyjz pieprzem, otartą skórką z cytryny ibryndzą na gładką masę. Śmietanęubij ze szczyptą soli i cukru, wymieszajz przygotowaną bryndzą, przykryj,lekko schłódź. Umyte filety śledzioweosusz, pokrój na niewielkie kawałki,następnie starannie ułóż na półmisku.Sos dokładnie wymieszaj zeszczypiorkiem, groszkiem i papryką,polej nim śledzie, przykryj folią iwstaw na 1 - 2 godz. do lodówki. Przedpodaniem udekoruj plasterkamicytryny i gałązkami zielonejpietruszki.
ŚLEDZIE W SOSIE CZOSNKOWYM
SKŁADNIKI:
10 wymoczonych płatówśledziowych;10 ząbków czosnku;pół szklanki śmietany 12%;pół szklanki dobrego majonezu;
Filety śledziowe wymoczyć przezkilka godzin, żeby nie były zasłone i potem pokroić na mniejszekawałki, śmietanę i majonezwymieszać, do tego dodać czosnekwyciśnięty przez praskę, wrzucićśledzie, wymieszać, przykryć iwstawić na noc do lodówki.
SAŁATKA ŚLEDZIOWA
80 dag śledzi matiasów;40 dag pieczarek konserwowych;20 dag cebuli;20 dag ogórków konserwowych;10 dag żółtego sera;majonez;sól, pieprz, koperek;sok z cytryny;
Matiasy dać do naczynia, zalaćzimną wodą i moczyć ok. 2 godzin.Odcedzić i skropić sokiem z cytryny.Następnie pokroić je w paski. Pieczarkipokroić w słupki, cebulę w kostkę aogórki w paski. Ser zetrzeć natarce o dużych oczkach. Wszystkieskładniki przełożyć do naczynia,dodać majonez, sól, pieprz,koperek i dokładnie wymieszać.Podane składniki wystarcząna 12 porcji.
ŚLEDZIE W CURRY
SKŁADNIKI:0,5 kg filetów śledziowych;2 cebule;oliwa;przyprawa curry;sok z cytryny;musztarda;
Filety śledziowe wymoczyć przezkilka godzin, żeby nie były zasłone. Pokroić na małe kawałki.Cebule obrać, pokroić w kostkęlub półtalarki. Każdy kawałek śledziaposmarować z obu stron musztardą.Na dno słoika położyć warstwę cebuli,skropić sokiem z cytryny, posypać curry,na to śledzie i polać olejem. I tak dokońca do wyczerpania składników.Na wierzchu powinna być cebula.Słoik zamknąć i odstawić na24 godz. do lodówki.
ŚLEDZIE GARNIROWANE
SKŁADNIKI:50 dkg śledzi;3 dkg grzybkówmarynowanych;3 dkg korniszonów;3 dkg marchwi;3 dkg cebuli;1 jajko;2 łyżki oliwy;2 łyżki posiekanegolubczyku;
Śledzie wymoczyć, odfiletować,obrać z ości. Jajko ugotować natwardo, schłodzić. Marchewugotować w całości. Dwie połówkiśledzia złożyć razem, pokrajać naskośne kawałki szerokości 3 cm.Ułożyć na półmisku owalnym lubprostokątnym. Jajko, korniszony,cebulę, grzybki i marchewkęposiekać drobno i kłaść je dookołaśledzi. Wszystko skropićolejem i posypać lubczykiem.
SMACZNEGO!
chakalaka