ZESTAW III
1. Barograf służy do pomiaru:
a) temperatury powietrza,
b) kierunku i prędkości wiatru,
c) ciśnienia atmosferycznego,
d) wilgotności względnej powietrza.
2. Układ baryczny, w którym ciśnienie wzrasta ku środkowi nazywa się:
a) niżem barycznym,
b) wyżem barycznym,
c) prądem okluzyjnym,
d) frontem ciepłym.
3. Ilościowy stosunek grup cząsteczek mineralnych o różnej średnicy w danej glebie nazywany jest:
a) składem granulometrycznym,
b) strukturą gruzełkowatą,
c) teksturą gleby,
d) układem naturalnym.
4. Gleby powstałe ze skał wapiennych węglanowych lub siarczanowych to:
a) mady,
b) czarnoziemy,
c) czarne ziemie,
d) rędziny.
5. W jelicie cienkim następuje:
a) formowanie kału,
b) wchłanianie pokarmu,
c) trawienie paszy z udziałem mikroorganizmów,
d) rozdrabnianie paszy.
6. Mostek położony jest w:
a) okolicy lędźwiowej,
b) okolicy miednicy,
c) okolicy jamy brzusznej,
d) klatce piersiowej.
7. Kość piszczelowa jest częścią składową:
a) czaszki,
b) kończyny tylnej,
c) kończyny przedniej,
d) miednicy.
8. Na zdjęciu przedstawiony jest kwiatostan:
a) żyta,
b) pszenicy,
c) jęczmienia,
d) życicy trwałej.
9. Na zdjęciu przedstawiony jest kwiatostan:
a) kupkówki pospolitej,
b) jęczmieni,
c) owsa,
d) perzu.
10. Przedstawiona na zdjęciu roślina to:
a) rzepak,
b) groch,
c) łubin żółty,
d) bobik.
11. Przedstawiona na zdjęciu roślina to:
a) marchew zwyczajna,
b) pietruszka zwyczajna,
c) barszcz Sosnowskiego,
d) kukurydza zwyczajna.
12. Ziarno pszenicy jarej jest głównym źródłem do produkcji:
a) makaronu,
b) pieczywa,
c) spirytusu,
d) piwa.
13. Na zdjęciu przedstawiona jest:
a) kaczka pekinka,
b) gęś,
c) kaczka piżmowa,
d) perliczka.
14. Na zdjęciu przedstawiony jest koń:
a) czystej krwi arabskiej,
b) pełnej krwi angielskiej,
c) małopolski,
d) wielkopolski.
15. Na zdjęciu przedstawiony jest knur rasy:
a) duroc,
b) hampshire,
c) pietrain,
d) wielkiej białej polskiej.
16. Dój krów powinien odbywać się:
a) w oborze dojarką konwiową lub przewodową (rurociąg mleczny - górny),
b) w wydzielonym pomieszczeniu (hala udojowa) dojarką konwiową lub przewodową (rurociąg mleczny - górny),
c) na pastwisku,
d) w oborze dojarką przewodową.
17. Czas trwania transportu lądowego (koni, bydła, owiec i świń) nie powinien przekraczać:
a) 8 godzin,
b) 24 godzin,
c) 12 godzin,
d) 36 godzin.
18. Przekuwanie koni powinno być przeprowadzane co:
a) 10 tygodni,
b) 20 tygodni,
c) 12 tygodni,
d) 6 tygodni.
19. Oświetlenie sztuczne obory powinno odpowiadać:
a) oświetleniu naturalnemu,
b) oświetleniu naturalnemu w godzinach od 9.00 do 17.00,
c) oświetleniu naturalnemu w godzinach od 6.00 do 18.00,
d) oświetleniu naturalnemu w godzinach od 6.00 do 15.00.
20. Pyretroidy są bardzo skutecznymi i ekonomicznymi w stosowaniu środkami chemicznymi przeznaczonymi do walki:
a) ze szkodnikami upraw polowych, warzywnych i szklarniowych,
b) ze szkodnikami w magazynach zbożowych,
c) z chorobami roślin zbożowych,
d) z chorobami zwierząt.
21. Skoncentrowaną sól potasową stosuje się:
a) pogłównie,
b) przedsiewnie,
c) dolistnie,
d) w postaci oprysku po uprzednim rozpuszczeniu w wodzie.
22. Przeciętna zawartość azotu (N) 0,5%, fosforu (P205) 0,25% i potasu (K20) 0,6% występuje w:
a) gnojowicy,
b) gnojówce,
c) oborniku,
d) kompostach.
23. Forma, w jakiej zastosujemy wapń, oraz jego ilość zależą od:
a) gleby i jej składu mechanicznego,
b) gleby, jej składu mechanicznego, odczynu oraz od zawartości wapna w nawozie,
c) rodzaju rośliny, pod którą zastosujemy nawóz,
d) zawartości wapna w nawozie.
24. Zapalenie wymienia krów najlepiej leczyć przez:
a) stosowanie do mycia wywaru z kory dębowej,
b) stosowanie kąpieli wymienia w roztworze siarczanu miedzi,
c) częste zdajanie (5-7 razy dziennie) oraz okłady z gliny, octu i oleju jadalnego,
d) podawanie do picia preparatów ziołowych i węgla drzewnego.
25. Dawką pokarmową nazywamy:
a) pasze stosowane w żywieniu zwierząt gospodarskich w okresie letnim i zimowym,
b) pasze stosowane w żywieniu zwierząt gospodarskich w celu pokrycia potrzeb bytowych,
c) pasze stosowane w żywieniu zwierząt gospodarskich w celu pokrycia potrzeb energetycznych,
d) pasze stosowane w ciągu dnia w celu pokrycia potrzeb bytowych i produkcyjnych jednej sztuki inwentarza żywego.
26. Na zdjęciu widoczna jest:
a) rdza źdźbłowa,
b) głownia żyta,
c) mączniak prawdziwy zbóż,
d) śnieć cuchnąca pszenicy.
27. Na zdjęciu przedstawiony jest pług:
a) czteroskibowy obracalny,
b) łąkowy,
c) podorywkowy,
d) czteroskibowy wahadłowy.
28. Kolektor płaski służy do wykorzystania energii:
a) słonecznej,
b) wodnej,
c) wiatrowej,
d) elektrycznej.
29. Wysiew ziaren zbóż przeprowadza się siewnikami:
a) rzutowymi,
b) punktowymi,
c) pneumatycznymi,
d) uniwersalnymi.
30. Rośliną motylkową jednoroczną jarą uprawianą w siewie czystym lub jako wsiewka w żyto na glebach lekkich jest:
a) koniczyna inkarnatka,
b) seradela,
c) koniczyna biała,
d) koniczyna białoróżowa.
31. W gospodarstwie ekologicznym bydło powinno przebywać w budynkach:
a) wolnostanowiskowych ściołowych,
b) wolnostanowiskowych bezściołowych,
c) uwięziowych bezściołowych,
d) uwięziowych ściołowych.
32. Typowo mięsne bydło francuskie o jednolitym brązowo-czerwonym umaszczeniu z charakterystycznymi rozjaśnieniami wokół oczu i śluzawicy to rasa:
a) hereford,
b) aberdeen nagus,
c) limousine,
d) highlander.
33. Plantacje rzepaku ozimego należy zaorać, jeśli po zimie obsada roślin na 1 m2 wynosi:
a) 60-70,
...
edukator