Składniki:- 40 dag mąki- 5 dag drożdży- 1/2 szkl. ciepłego mleka (potrzebowałam trochę więcej)- 2 łyżki cukru- 1 jajko- 5 dag masłaDrożdże rozpuścić w mleku , wymieszać z odrobiną cukru i mąki , odstawić na kilka minut w ciepłe miejsce. Do mąki dodać jajko roztrzepane z cukrem i wyrośnięte drożdże , wyrobić. Na końcu dodać rozpuszczone i ostudzone masło , wyrabiać , aż ciasto będzie gładkie i elastyczne (jeśli ciasto jest zbyt gęste , dolać trochę mleka). Przykryć i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę. Następnie podzielić na równe części (u mnie wyszło 16) , z każdej z nich utoczyć wałeczek o grubości ok. 1 cm i długości 25 cm , składać na połowę i skręcać , formując świderek. Zostawić do wyrośnięcia na co najmniej 30 minut i smażyć jak pączki , tylko nieco krócej. Po usmażeniu i lekkim ostudzeniu polukrować.
zuzav