Domowe.docx

(57 KB) Pobierz

Domowe „Ptasie mleczko”

Składniki:

 

4 czubate łyżki cukru pudru,

łyżeczka esencji waniliowej lub 1 cukier waniliowy,

300 ml śmietanki kremówki,

6 łyżeczek żelatyny w proszku,

4 tabliczki czekolady (gorzkiej lub mlecznej).

 

Wykonanie:

Mikserem ubić chłodną śmietanę z cukrem pudrem na sztywno. Do bitej śmietany dodać żelatynę rozpuszczoną w ciepłej wodzie (wystarczy tyle, aby można było rozpuścić żelatynę), a następnie ochłodzoną. Wymieszać.

Otrzymaną masę przelać do prostokątnej blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, włożyć do lodówki, aby stężało.

Gdy masa zastygnie można posmarować ją cieniutko pędzelkiem stopioną czekoladą (czekolada nie może być gorąca), a następnie raz jeszcze włożyć do lodówki, aby czekolada zastygła. Gotowe „Ptasie mleczko” pokroić na kawałeczki.


C:\Users\user\Desktop\ŚCIĄGANE\Ptasie mleczko.jpg
Jeśli chcecie, aby „Ptasie mleczko” bardziej przypominało to oryginalne, najpierw pokrójcie je na kawałeczki, a dopiero potem posmarujcie je pędzelkiem czekoladą z każdej strony. Drugi sposób jest jednak bardziej pracochłonny.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin