Zapiekanka z bekonem.doc

(19 KB) Pobierz
Zapiekanka z bekonem

Zapiekanka z bekonem
Porcja dla 4 osob. Czas przygotow. 25 min.
200 g pieczarek,
bagietka,
150 g chudego bekonu,
100 g zoltego sera,
1 lyzeczka sklarowanego masla,
1/2 peczka natki pietruszki.

1. Pieczarki umyc, oczyscic, pokroic w plasterki. Podsmazyc na masle tak, by
puscily sok, odparowac.
2. Bagietke przekroic wzdluz na polowe, nastepnie na kawalki dlugosci 15 cm.
Zapiec z jednej strony.
3. Na nie zapieczonej stronie polozyc warstwe pieczarek, pokrojony w cieniutkie
platki bekon i plasterek sera. Zapiec w goracym piekarniku do czasu rozpuszczenia sie sera (2-3 min). Ozdobic galazkami pietruszki.

Źródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 21 "Pizze i tarty", strona 90.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin