Rolnictwo I.pdf

(108 KB) Pobierz
279969342 UNPDF
Rolnictwo – jeden z działów gospodarki, którego głównym zadaniem jest dostarczenie płodów
rolnych. Rolnictwo uzyskuje produkty roślinne i zwierzęce dzięki uprawianie roli i roślin oraz
chowu i hodowli zwierząt.
Rolnictwo można podzielić na rolnictwo ekstensywne (zwane drobnotowarowym lub tradycyjnym)
i rolnictwo intensywne (znane też jako wysokotowarowe lub uprzemysłowione) w zależności od
jego cech: wysokości nakładów, ilości plonów, a także średniej powierzchni gospodarstw rolnych i
powierzchni obszaru rolniczego kraju), np. Francja ma rolnictwo intensywne, gdyż cechują je:
• wysokie nakłady, tj.: duży stopień mechanizacji (1 ciągnik na 14 ha użytków rolnych),
nawożenie, inwestycje irygacyjne (nawadnianie), technologia oraz specjalizacje;
• duże zbiory z jednego hektara (plony)- w szczególności w tym podziale uwzględnia się
zboża;
• średnia powierzchnia gospodarstw rolnych wynosi 42 ha (w krajach o rolnictwie
ekstensywnym najczęściej spotyka się gospodarstwa małe);
• 54,5% kraju zajmuje obszar wykorzystywany rolniczo.
Z rolnictwem ekstensywnym jest odwrotnie. Rolnictwo ekstensywne występuje tam, gdzie
wykorzystuje się jeszcze tradycyjne formy uprawy, a państwo jest słabo rozwinięte (np. kraje
Afryki). Są jednak wyjątki, np. Egipt - przez kontrolowane wylewy Nilu (dzięki tamie w Asuanie)
plony uzyskuje od 2 do 4 razy w roku, więc są one dosyć wysokie, lecz samo rolnictwo ma
charakter ekstensywny. W strefie klimatów umiarkowanych w klimacie ciepłym i w strefie
klimatów podzwrotnikowych o typie śródziemnomorskim rolnictwo jest bardziej intensywne wtedy,
jeśli na terenie kraju występują uprawy pszenicy, ziemniaków i buraków cukrowych przynoszących
znaczące plony. Rolnictwo intensywne występuje w szczególności w krajach wysoko rozwiniętych,
lecz które nie mają zbyt dużej powierzchni (np. Stany Zjednoczone charakteryzują się rolnictwem
ekstensywnym ze względu na dużą powierzchnię obszaru rolniczego i wysoką średnią powierzchnię
gospodarstw rolnych pomimo wysokich nakładów choćby na nawożenie i nawadnianie), będą to
więc wysoko rozwinięte kraje zachodniej Europy (np. Holandia i Włochy i wspomniana wcześniej
Francja).
Badaniem rolnictwa zajmuje się dział nauk rolniczych, m.in. agrotechnika, zootechnika, agronomia,
agrobiologia, agrochemia, agroekologia, agrogeologia, agrometeorologia, agroklimatologia, itp.
Historia rolnictwa
Rolnictwo należy do najstarszych dziedzin wytwórczości materialnej człowieka - jego początki
datuje się na neolit - 10 000 do 3 000 lat p. n. e. Przejście od łowiectwa i zbieractwa do uprawy roli
doprowadziło do "rewolucji" w społecznościach ludzkich (tzw rewolucja neolityczna), przy czym
często wymieniana fazą pośrednią był etap tworzenia ogrodów, które służyły jako tymczasowe
zabezpieczenie dla społeczeństw zbieracko-łowieckich na wypadek nieurodzaju. Zmienił się ich
tryb życia z koczowniczego na osiadły, co doprowadziło do powstania liczniejszych i bardziej
złożonych form społecznych umożliwiających dalszą ewolucję umysłowości człowieka. Zmienił się
też stosunek człowieka do przyrody, którą zaczął dostosowywać do własnych potrzeb.
Pierwsza uprawa roli rozpoczęła się ok. 8000 r. p. n. e. Na Bliskim Wschodzie (żyzny półksiężyc,
Mezopotamia,Egipt), a wkrótce niemal jednocześnie w trzech oddalonych od siebie częściach
świata na obszarze współczesnych" Chin, Meksyku i Peru. Pierwszymi roślinami uprawnymi były
różne rodzaje pszenicy i jęczmienia (Bliski Wschód). W Azja Południowo-Wschodniej były to
groch, bób, ryż i proso natomiast w Ameryce Środkowej i Południowej – dynia, fasola i kukurydza.
I tak dzięki uprawie roślin mogły się rozwinąć wielkie cywilizacje starożytne, nazywane niekiedy
od głównych roślin uprawnych cywilizacją pszenicy, ryżu i kukurydzy.
Nieco wcześniej doszło do udomowienia niektórych zwierząt: owiec i kóz - ok. 10 000-7 000 lat p.
n. e., później bydło i świnie - ok. 6000 lat p. n. e. Doszło do tego także na Bliskim Wschodzie, skąd,
zarówno uprawa roślin, jak i hodowla zwierząt, rozprzestrzeniła się po całym Starym Świecie.
Rolnictwo należy do sektorów gospodarki o najbardziej szkodliwym wpływie na środowisko
naturalne i zdrowie. Na poziomie Unii Europejskiej podejmuje się skoordynowane działania na
rzecz ograniczenia tego szkodliwego wpływu poprzez integrację polityki rolnej i wiejskiej z
polityką ekologiczną.
Udział gruntów ornych w powierzchni (%)
Polityka rolna – oznacza zespół środków, regulacji i działań, które podejmuje państwo, aby
wpływać na rozmiar produkcji rolnej i jej opłacalność. We współczesnych gospodarkach
rynkowych jej celem jest koncentracja i specjalizacja rolnictwa oraz przyspieszanie postępu
technologicznego i agrotechnicznego, który zapewniać ma efektywność tego działu gospodarki, a
także przeciwdziałanie wyludnianiu wsi.
Funkcje rolnictwa
Gospodarka rolna pełni trzy funkcje:
1. ekonomiczne (polegają na produkcji żywności i pasz, wytwarzaniu surowców dla przemysłu
przetwórczego, udział w tworzeniu Produktu Krajowego Brutto),
2. społeczne (polegają na zapewnianiu społeczeństwu miejsc pracy),
3. przestrzenne (polegają na przekształcaniu krajobrazu naturalnego w rolniczy),
Warunki rozwoju rolnictwa
Na rozwój rolnictwa składają się warunki przyrodnicze oraz pozaprzyrodnicze.
279969342.001.png
Warunki przyrodnicze rozwoju rolnictwa
1. Ukształtowanie powierzchni - najbardziej sprzyjające rolnictwu są tereny równinne lub
pagórkowate o łagodnych stokach. Takie warunki występują na Nizinach Środkowopolskich,
Kotlinach Podkarpackich, a także w pasie pobrzeży. Najmniej korzystne warunki panują w
górach (praca maszyn rolniczych na stromych stokach jest bardzo utrudniona, konieczne jest
wykonywanie orki w tradycyjny sposób. Stanowi to problem w mechanizacji robót
polowych) oraz w pasie pojezierzy.
2. Klimat - istotne są: wielkość i rozkład opadów oraz długość okresu wegetacyjnego. W
Polsce roczna suma opadów zapewnia ilość wody potrzebną do uprawy roli, jednakże ich
rozkład w ciągu roku jest niekorzystny. W okresie wzrostu roślin zdarzają się susze, a w
okresie żniw - obfite deszcze.
3. Gleby - od rodzaju gleby zależy w dużej mierze rodzaj uprawianych roślin i wielkość
plonów. Największy obszar w Polsce zajmują gleby średniej i słabej jakości (np. bielicowe).
Gdzieniegdzie występują także gleby bardzo żyzne (np. brunatne). Najżyźniejsze gleby
zajmują niewielki obszar.
Warunki pozaprzyrodnicze rozwoju rolnictwa
1. Struktura wielkości gospodarstw rolnych - większość gospodarstw rolnych w Polsce nie
przekracza 5 ha, więc nie przynoszą dużych zysków. W takim przypadku nie można
zainwestować w ich rozbudowę czy też mechanizacje.
2. Forma własności gospodarstw - w Polsce przeważają gospodarstwa indywidualne (ich
właścicielami są pojedyncze osoby lub rodziny). Znacznie mniej jest gospodarstw
spółdzielczych (będących wspólną własnością grupy rolników)
3. Mechanizacja rolnictwa - ma duży wpływ na efektywność gospodarki rolnej. W Polsce
poziom mechanizacji nie jest zbyt wysoki. Rolników często nie stać na zakup nowych
urządzeń.
Zgłoś jeśli naruszono regulamin