Sos admiralski
Składniki na 6 porcji:
marchew
mała pietruszka
kawałek selera
2 łyżki oliwy
20 dag rodzynek
3 łyżki sosu pozostałego po pieczeniu drobiu
owoce jałowca, curry
2 szklanki sosu maderowego:
1,5 szklanki Bulionu pieczeniowego w płynie WINIARY (przygotowanego z 1,5 łyżeczki koncentratu)
(przygotowanego wg przepisu na opakowaniu)
10 dag pieczarek
cebula
łyżka masła
1,5 łyżki mąki
pół szklanki madery lub wiśniówki
łyżka kaparów
łyżka posiekanej natki pietruszki
tymianek
karmel
sól, pieprz
Zacznij od przygotowania sosu maderowego: pokrojone w paseczki pieczarki i posiekaną cebulę
usmaż na oliwie. Masło rozpuść w rondlu, potem wsyp mąkę i lekko ją zrumień. Następnie rozprowadź zimnym bulionem, zagotuj, dodaj pieczarki z cebulą, maderę (wiśniówkę) i kapary. Wszystko razem gotuj jeszcze około 5 minut. Pod koniec wsyp natkę pietruszki. Sos dopraw do smaku solą, pieprzem i tymiankiem, zabarw karmelem.
Marchew, pietruszkę i seler obierz, zetrzyj na tarce o dużych otworach, podsmaż na oliwie, po czym podlej niewielką ilością wody i duś do miękkości. Rodzynki sparz. Do gorącego sosu maderowego dodaj miękkie warzywa, rodzynki i sos pozostały po pieczeniu drobiu. Zagotuj, przypraw jałowcem i curry.
Boa1985