Dieta dla osób z grupą krwi B Autor tej diety, amerykański lekarz Peter Adamo, twierdzi, że zapotrzebowanie na składniki odżywcze i forma aktywności fizycznej zależą od naszej grupy krwi i wraz z nią są zakodowane w genach. Osobom z grupą krwi B zaleca się spożywanie produktów mlecznych, ale tak naprawdę rzadko mają one trudności z kontrolowaniem swojej wagi. Powinny jednak unikać produktów wysokokalorycznych. Osoby z grupą krwi B, które chcą stracić na wadze, powinny zdecydowanie unikać pszenicy, zawierającej toksyczne lektyny. Zasady diety:Jadasz od 3 do 5 posiłków dziennie, skomponowanych z produktów przypisanych osobom z grupą krwi B. Tę dietę może stosować każdy, bo zapewnia ona niezbędne składniki odżywcze, jak również zaleca aktywność fizyczną. Tyciu sprzyja:gryka, kukurydza, pszenica, soczewica, orzeszki ziemne i sezam Chudnięciu sprzyja:zielone warzywa, mięso, jaja, produkty mleczne o obniżonej zawartości tłuszczu, wątróbka Produkty wskazane- mięso: baranina, dziczyzna, jagnięcina, mięso z królika - ryby: dorsz, flądra, jesiotr, makrela, morszczuk, pstrąg, sardynka, sola, szczupak - jaja i nabiał: mleko, jogurt, jaja, kefir, ser feta i mozzarella - tłuszcze: oliwa z oliwek - orzechy i pestki: migdały - zboża i pieczywo: pieczywo chrupkie, owies, proso, ryż dmuchany - warzywa i owoce: bakłażan, botwinka, brokuły, buraki, gorczyca, kapusta, kalafior, marchew, papryka, pietruszka, ananas, banan, czarne winogrona, jeżyna, papaja, śliwki, winogrona - przyprawy: curry, chrzan, imbir, pieprz, cayenne Produkty niewskazane- mięso: kaczka, kurczak, wieprzowina - ryby: łosoś wędzony, okoń morski, sardela, węgorz - tłuszcze: olej rzepakowy, słonecznikowy, kukurydziany - orzechy i pestki: mak, orzechy laskowe, ziemne, pistacjowe, pestki z dyni i słonecznika, sezam - zboża i pieczywo: gryka, jęczmień, pszenica, żyto - warzywa i owoce: awokado, dynia, karczochy, kukurydza, oliwki czarne i zielone, pomidory, rzodkiewki, granaty, rabarbar - przyprawy: cynamon, pieprz
PRZYKŁADOWY JADŁOSPISŚNIADANIE:3 łyżki dmuchanego ryżu z chudym mlekiem, 1 jajo na miękko, zielona herbata OBIAD:jagnięcina duszona ze szparagami, zielona sałata, herbata owocowa lub kawa PODWIECZOREK:jogurt owocowy KOLACJA:150 g ryby gotowanej na parze, mrożony jogurt naturalny
Dieta dla grupy krwi B Grupa B stanowi wyrafinowany wytwór w podróży ewolucyjnej, mający na celu połączenie rozbieżnych kultur i ludzi. Generalnie silne i czujne osoby z grupą krwi B zazwyczaj potrafią stawiać opór wielu najgroźniejszym chorobom typowym dla współczesnego życia, takim jak choroby serca i rak. A nawet jeśli nabawią tych chorób, istnieje większe prawdopodobieństwo, że je zwyciężą. Osoby z grupą krwi B jako że są nieco odrębne, wydają się bardziej podatne na egzotyczne zaburzenia systemu odpornościowego, takie jak stwardnienie rozsiane, toczeń i syndrom chronicznego zmęczenia. Osoby z grupą krwi B starannie przestrzegające zalecanej diety często mogą obejść groźne choroby i żyć długo i w dobrym zdrowiu. Dieta dla grupy krwi B jest zrównoważona i urozmaicona, obejmując szeroki wachlarz żywności. Reprezentuje wszystko to, co "najlepsze z królestwa zwierząt i roślin". Grupa krwi B: asymilator,adaptujący się do nowych warunków klimatycznych i mieszania się populacji; reprezentujący naturalne dążenie do większej równowagi między napięciami mentalnymi a żądaniami systemu odpornościowego. Czynniki utraty wagi: Najbardziej sprzyjają tyciu kukurydza, gryka, soczewice, orzeszki ziemne i siemię sezamu. Każde z tych rodzajów żywności posiada inną lektynę, ale wszystkie wpływają na efektywność procesu metabolicznego, wywołując zmęczenie, zatrzymanie płynów i hipoglikemię - groźny spadek cukru we krwi po zjedzeniu posiłku. Problemem z "pasieniem się" - jedzeniem wielu małych posiłków w ciągu dnia polega na tym, że zakłóca się naturalne sygnały głodu wysyłane przez ciało; możesz czuć się głodny przez cały czas - a więc niezbyt pomocna sytuacja, jeżeli próbujesz stracić na wadze. Lektyna glutenowa dołącza się do problemów powodowanych przez inne rodzaje żywności zwalniające metabolizm. Kiedy żywność nie jest skutecznie trawiona i spalana jako paliwo dla ciała, jest magazynowana w postaci tłuszczu. Sam w sobie gluten pszeniczny nie atakuje grupy B tak groźnie, jak grupy 0. Jednak kiedy dodasz pszenice do mieszanki kukurydzy, soczewicy i orzeszków ziemnych, efekt końcowy jest tak samo niszczący. Grupy B, które chcą stracić na wadze, powinny definitywnie unikać pszenicy. Jeśli osoby z grupa krwi B przestają, spożywać żywność zawierająca toksyczne lektyny, to z powodzeniem udaje się im kontrolować wagę. Nie masz żadnych psychologicznych barier do utraty wagi, takich jak problemy z tarczycą, które mogą w tym przeszkadzać osobom z grupą krwi 0. Także nie cierpisz na zaburzenia trawienne. Wszystko czego potrzebujesz, aby stracić na wadze - to trzymanie się diety. Niektórzy ludzie są zdziwieni, że chociaż zalecenia dietetyczne dla osób z grupa krwi B zachęcają do spożywania produktów mlecznych, to jednak nie mają oni problemów z kontrolą, wagi. Oczywiście, jeżeli jadasz w nadmiarze żywność wysokokaloryczną, na pewno będziesz przybierał na wadze! Ale umiarkowana konsumpcja produktów mlecznych w rzeczywistości pomaga osobom z grupą, krwi B w osiągnięciu równowagi metabolicznej. Prawdziwym winowajcą są te szczególne rodzaje żywności, które powstrzymują skuteczne wykorzystanie energii i sprzyjają gromadzeniu kalorii w postaci tłuszczu. Żywność, która sprzyja wzrostowi wagi: Kukurydza - zakłóca efektywność insuliczną, spowalnia tempo metabolizmu, przyczyna hipoglikemii; Rośliny strączkowe - zakłócają właściwe przyswajanie żywności, spowalniają tempo metabolizmu, przyczyna hipoglikemii; Orzeszki ziemne - zakłócają efektywność metabolizmu, zakłócają funkcje wątroby, przyczyna hipoglikemii; Siemię sezamu - spowalniają tempo metabolizmu, przyczyna hipoglikemii; Gryka - zakłóca trawienie, spowalnia tempo metabolizmu przyczyna hipoglikemii; Pszenica - zakłóca procesy trawienne i metaboliczne, powoduje, że żywność jest składowana w organizmie w postaci tłuszczu, zamiast być spalana w energii, zakłóca efektywność insuliczną.
Żywność, która sprzyja spadku wagi: Zielone warzywa - pomagająca w efektywnym metabolizmie; Mięso - pomagająca w efektywnym metabolizmie; Jaja/niskotłuszczowe produkty mleczne - pomagająca w efektywnym metabolizmie; Wątroba - pomagająca w efektywnym metabolizmie; Herbata z lukrecji* - przeciwdziała hipoglikemii. *Nigdy nie bierz suplementu lukrecji bez kontroli lekarskiej. Herbatkę z lukrecji pić można bez obaw. Mięsa i drób Wskazane: baranina, dziczyzna, jagnię, królik. Unikać: bekonu, gęsi, kaczki, kurczaków, kuropatwy, przepiórek, serc, szynki, wieprzowiny. Owoce morza Wskazane: aloza, dorsz, flądra, granik, łupacz, łosoś, jesior, kawior, makrela, nawęd żabnica, młode szczupaki, morlesz, morszczuk, pstrąg morski, sardynka, szczupak, plamiak, sola. Unikać: barakudy, bieługi, homara, ostryg, ośmiornicy, raka, kraba, krewetek, łososia wędzonego, małży, okońa morskiego, sardeli, skrzydelnika, omułków jadalnych, ślimaków, węgorza, żółwia, żab. Jaja i nabiał Wskazane: chude lub 2% mleko, jogurt, jogurt mrożony, jogurt z owocami, kefir, mleko owcze, ser farmer, ser feta, ser mozzarella, ser owczy, ser ricotta, serek wiejski. Unikać: lodów, sera amerykańskiego, sera blue, sera string. Oleje i tłuszcze Wskazane: olej z oliwek. Unikać: oleju bawełnianego, oleju z kukurydzy, oleju krokoszowego, oleju z orzeszków ziemnych, oleju sezamowego, oleju słonecznikowego, oleju canola. Orzechy i pestki Wskazane: Większość orzechów i pestek nie jest wskazana dla grupy B. Unikać: masła sezamowego(tahini), masła słonecznikowego, masła orzechowego, orzecha filbert, orzechów nerkowca, nasion pinii, orzechów pistacjowych, maku, pestek dyni, pestek słonecznika, siemienia sezamu. Fasole i inne rośliny strączkowe Wskazane: fasola czerwonej soi, fasolka limejska, fasolka navy, fasolka nerkowata. Unikać: fasoli aduke, azuki, czarnej, "czarne oczko", garbanzo, pinto, soczewicy amerykańskiej, czerwonej, zielonej. Zboża Wskazane: orkisz, otręby owsa, otręby ryżowe, owsianka, proso, ryż dmuchany. Unikać: amarantu, gryki, jęczmienia, kamutu, kasha, kremu z pszenicy, kukurydzianki, nasion pszenicy, otrębów pszenicy, płatków kukurydzianych, siedem zbóż, żyta. Chleb i grzanki Wskazane: chleb z brązowego ryżu, chleb esseński, chleb ezechiela, proso, wafle ryżowe, pieczywo chrupkie wasa. Unikać: bułek kukurydzianych, chleba z otrębów pszennych, chleba wieloziarnistego, 100% chleba żytniego, chrupek żytnich, mąki durum, obwarzanek, pełnopszennego chleba. Ziarna i makarony Wskazane: mąka z owsa, mąka ryżowa. Unikać: dzikiego ryżu, gryki, kasha, makaronu z karczocha, makaronu soba, mąki couscous, mąku glutenowej, mąki jęczmiennej, mąki pszennej, mąki pszennej bulgur, mąki żytniej, pszennej mąki durum. Warzywa Wskazane: bakłażan, botwinka, brokuły, buraki, fasola limejska, gorczyca, grzyby shiitake, kapusta bezgłowa, kapusta biała, kapusta chińska, kapusta czerwona, kalafior, marchew, pasternak, pietruszka, papryka czerwona, papryka jalapeno, papryka zielona, papryka żółta, słotkie ziemniaki. Unikać: awokado, dyni, karczocha amerykańskiego, karczocha jerozolimskiego, kiełoów mung, kiełków rzodkiewki, kukurydzy białej, kukurydzy żółtej, oliwek czarnych, oliwek greckich, oliwki hiszpańskiej, oliwek zielonych, pomidorów, rzodkiewki, tempeh, tofu. Owoce Wskazane: ananas, banan, czarne winogrona, jeżyna, papaja, śliwki ciemne, śliwki czerwone, śliwki zielone, winogrona. Unikać: granatów, karamboli, opuncji, orzechów kokosowych, persymonów, rabarbaru. Soki i napoje Wskazane: sok z ananasa, sok z kapusty, sok z papai, sok z wionogron, sok z żurawiny. Unikać: soku pomidorowego. Przyprawy Wskazane: curry, chrzan, imbir, pieprz cayenne, pietruszka. Unikać: cynamonu, czarnego mielonego pieprzu, esencji migdałowej, korzennika lekarskiego, pieprzu białego, skrobi kukurydzianej, słodu jęczmiennego, syropu kukurydzianego, tapioki, żelatyny. Herbatki ziołowe Wskazane: imbir, likrecja, liście malin, mięta pieprzowa, owoce dzikiej róży, pietruszka, szałwia, żeńszeń. Unikać: aloesu, chmielu, czerwonej koniczyny, dziewanny, goryczki, kozieratki pospolitej, lipy, podbiału, rabarbaru, senesu, tasznika pospolitego, znamion kukurydzy. Używki Wskazane: zielona herbata. Unikać: coca-coli, likierów destylowanych, napojów gazowanych, wody Selzera, wody sodowej. Inne przyprawy Wskazane: Przyprawy są zasadniczo albo obojętne, albo też szkodliwe dla wszystkich grup. Unikać: ketchupu.
joly