Rurki.pdf

(65 KB) Pobierz
37870650 UNPDF
Rurki
Składniki
50 dag mąki, 18 dag margaryny, łyżka oleju, 6 dag drożdży, 2 łyżki
cukru, jajo, 2 żółtka, cukier waniliowy, szczypta soli, owoce
kandyzowane lub powidła, cukier puder
Sposób przyrządzania
Drożdże rozetrzeć z cukrem i pozostawić do wyrośnięcia. Margarynę utrzeć z jajami,
cukrem waniliowym, łyżką oleju i wyrośniętymi drożdżami. Połączyć z mąką, dodać
sól i zagnieść dość luźne ciasto (jak na pierogi). Rozwałkować je, pokroić na
kwadraty, ułożyć na nich owoce lub posmarować powidłami i zwinąć rurki. Odstawić
do podrośnięcia, upiec i posypać cukrem pudrem. Najsmaczniejsze są świeże.
 
37870650.001.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin