Snikers siostry Meri
Ciasto Kakaowe:7 jajek3/4 szklanki cukru2 łyzki kakao1 łyżeczka proszku do pieczenia1 szklanka maki krupczatkisok z połowy cytrynyCiasto orzechowe:5 białek1 szklanka cukru25 dkg orzechów siekanych1 łyżka miodu1 łyżka maki ziemniaczanej1 łyżka maki krupczatkiMasa czekoladowa:2 jajka 1/2 szklanki cukru2 łyzki kakao2 łyzki gorącej wodymasłoMasa toffi:puszka mleka słodzonegobiałka na ciasto kakaowe ubić z cukrem, dodać zółtka, ubijać mixerem. Nastepnie wymieszać mąkę z kakao, proszkiem i delikatnie mieszać łyżka z ubitymi jajkami.Na końcu dodac sok z cytryny.Piec w 160-180 stopniach ok,.20 minut.Najlepiej sparwdzać czy jest upieczone patyczkiem,bo każdy piec inny:)Po ostudzeniu na pół:)Białka na ciasto orzechowe ubić z cukrem ,dodać orzechy i reszte sładników ,wymieszac łyżka. Upiec w takiej samej blaszce jak kakaowe. (25 na 40) Jaja na masę sparzyć kilkanaście sekund wrzątkiem.Ubić z cukrem na puszysta masę. Ubic masło ,dodawac powoli mase jajeczna.Na końcu dodać kakao rozpuszczone z wodzie. mixować az składniki sie połącza.Mleko gotować w puszce 3 godziny, otwierać gdy ostygnie!Przełożenie ciasta :kakaowemasa czekoladowaorzechowetoffikakaowepolewka:)Przepis dostałam od znajomej siostry zakonnej, szefa kuchni:)Snikersem zajadał sie ponoć sam kardynał Macharski:)))ciasto polecam amatorom słodkich wypieków! w wersji mniej słodkiej mozna ubic toffi z masłem,wtedy jest wiecej masy i mniej słodka sie robi:)polewa czekoladowa
jabolek67