Orzechowa kora.doc

(26 KB) Pobierz
Orzechowa kora

Orzechowa kora

Ciasto: 8 białek, 3 żółtka , 20 dag cukru, 10 dag orzechów posiekanych, 10 dag orzechów mielonych drobno, 15 dag kokosu, 1 łyżeczka mąki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Białka ubić na sztywno, nie przerywając ubijania dodawać stopniowo cukier, a następnie żółtka. Wsypać pozostałe składniki i delikatnie wymieszać. Podzielić ciasto na pół i upiec 2 placki. Piec 30 minut w piekarniku nagrzanym do 175 st. C. Gdy placki ostygną nasączyć je mieszanką 1 szklanki mocnej, posłodzonej herbaty, soku z 1/2 cytryny i kilku łyżek spirytusu.


Krem: puszka brzoskwiń, 1,5 kostki masła, 3 łyżki cukru, 2 budynie śmietankowe (bez cukru), 3/4 szklanki wody, 1 łyżeczka mąki, 5 żółtek, ciastka "Delicje" (1-2 paczki) lub biszkopty, kawa parzona ze spirytusem, 2 galaretki

2 szklanki soku z brzoskwiń (jeśli tyle nie będzie, dolać wodę) zagotować z 3 łyżkami cukru. Budynie rozpuścić z 1 łyżką mąki i 5 żółtkami w 3/4 szklanki wody i wlać do gotującego się soku z brzoskwiń energicznie mieszając, poczekać aż się zagotuje. Masło ucierać dodając po łyżce zimny budyń.

Na pierwszy placek dać 1/3 kremu. Na krem położyć Delicje lub biszkopty nasączone w kawie ze spirytusem. Posmarować cienko masą tak żeby starczyło masy na posmarowanie wierzchu i boków ciasta. Przełożyć drugim plackiem, posmarować wierzch i boki ciasta kremem, na nim ułożyć pokrojone brzoskwinie i zalać je tężejącą galaretką.

Ja zrobiłam to ciasto z połowy porcji, w formie tortu. Placki upiekłam w tortownicy o średnicy 25 cm. Brzegi udekorowałam pokruszonymi biszkoptami.

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin