Mazurek z płatków owsianych
Składniki:
20 dag płatków owsianych
25 dag cukru
4 jaja
czubata łyżka margaryny
szczypta soli
2 dag smażonej skórki z cytryny
1-2 łyżki suszonych śliwek bez pestek
cytryna
łyżka koniaku lub rumu
W lekko ciepłym piekarniku zrumień płatki, co pewien czas je mieszając. Żółtka utrzyj z cukrem i margaryną, po trochu dodając sok i skórkę otartą z cytryny. Następnie włóż drobno pokrojoną skórkę pomarańczową i namoczone w łyżce rumu lub koniaku (lub ostatecznie wody) suszone śliwki pokrojone w paski.
Do masy dokładaj na przemian - cały czas delikatnie mieszając - płatki owsiane i pianę z białek ubitą ze szczyptą soli. Gotową masę przełóż do dość grubo posmarowanej tłuszczem brytfanki (najlepiej użyć takiej formy, by po wyłożeniu masa miała grubość 1-1,5 cm).
Mazurek upiecz na złoty kolor, wystudzony pokrój na kawałki.
jabolek67