Mazurek miodowy.doc

(6 KB) Pobierz
Mazurek miodowy

Mazurek miodowy

 

Składniki:

ciasto:

50 dag mąki

20 dag cukru

25 dag miodu

4 jaja

3 dag smalcu

łeczka sody

aromat rumowy

masa:

30 dag masła

2 żółtka

20 dag cukru pudru

sok z cytryny

10 dag orzechów

polewa: białko

25 dag cukru pudru

50 ml rumu

do dekoracji: kilka orzechów

 

Do garnka włóż miód i smalec, rozpuść je na małym ogniu, po czym odstaw do wystygnięcia. Jaja utrzyj z cukrem na białą puszystą masę. Do mąki dodaj utarte jaja, roztopiony ze smalcem miód, sodę i aromat rumowy. Zagnieć ciasto i odstaw do lodówki na 12 godzin. Następnego dnia ciasto podziel na dwa placki, które następnie rozwałkuj i upiecz.

 

Teraz przygotuj masę: masło utrzyj do białci, dodając cukier i żółtka. Gdy masa stanie się j puszysta, wlej sok z cytryny i wsyp posiekane orzechy. Całość wymieszaj. Upieczony placek posmaruj masą i delikatnie przykryj drugim.

 

Przygotuj polewę: cukier puder utrzyj dokładnie z białkiem na białą masę, pod koniec ucierania wlej rum. Tak przygotowaną aromatyczną polewą oblej mazurek z wierzchu i udekoruj go orzechami.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin