Mazurek kakaowy.doc

(7 KB) Pobierz
Mazurek kakaowy

Mazurek kakaowy

 

Składniki:

ciasto:

20 dag cukru

4 jaja

4 łki kakao

opakowanie Cukru wanilinowego WINIARY

łka utartego sucharka

lukier:

15 łek cukru

1/4 szklanki wody

pół łeczki octu 6-proc

do dekoracji:

posypka czekoladowa

tabliczka gorzkiej czekolady

 

Utrzyj żółtka z cukrem i cukrem wanilinowym, dosyp kakao i utarty sucharek. Z białek ubij sztywną pianę i połącz ją z masą, całość delikatnie wymieszaj. Ciasto w brytfance wyłonej natłuszczonym papierem wstaw do umiarkowanie gorącego piekarnika i piecz około 30 minut.

 

Przygotuj lukier: cukier zalej wodą i zagotuj. Następnie dodaj ocet, przykryj i gotuj na dużym ogniu. Po 2 minutach przeprowadź pró: kropla syropu spuszczona z łki powinna pozostawić za sobą "nitkę".

Gorący ulep przelej do miski i skrop zimną wodą. Ostudź do temperatury około 60°C i wtedy ucieraj dopóty, dopóki nie zbieleje, a potem (ewentualnie) jeszcze chwilę z wybranym dodatkiem.

Gdy lukier zaczyna zbyt szybko gęstnieć, można (zależnie od przeznaczenia) rozrzedzić go zimną wodą, sokiem cytrynowym lub naparem z kawy.

 

Po upieczeniu i wystudzeniu mazurek polej przygotowanym wcześniej lukrem. Udekoruj posypką czekoladową i zestruganą nożem gorzką czekoladą.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin