Mazurek Jadwisi.doc

(6 KB) Pobierz
Mazurek Jadwisi

Mazurek Jadwisi

 

Składniki:

ciasto:

40 dag mąki

20 dag masła

3 żółtka i 1 białko

pół szklanki mleka

10 dag cukru

1 dag droży

do dekoracji:

atki migdałowe

gotowa polewa czekoladowa

 

posiekaj z masłem, dodaj 3 żółtka, wlej droże rozrobione mlekiem, wszystko razem dokładnie wymieszaj. Ciasto rozwałkuj na grubość około 1 cm i włóż do brytfanny (dużej lub dwóch małych) wysmarowanej tłuszczem i posypanej mą, odstaw w ciepłe miejsce, by wyrosło. Białko z jednego jaja ubij trzepaczką.

 

Wyrośnięte ciasto posmaruj pianą, posyp cukrem i przykryj pergaminem. Wstaw do średnio gorącego piekarnika na 30 minut. Po upieczeniu fantazyjnie udekoruj płatkami migdałowymi i polewą czekoladową.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin