Mazurek cytrynowy.pdf

(57 KB) Pobierz
37869867 UNPDF
Mazurek cytrynowy
Składniki
Ciasto: 2 szklanki mąki, 20 dag margaryny, pół szklanki cukru, 2
żółtka, cukier waniliowy, łyżeczka proszku do pieczenia, łyżka
spirytusu lub octu, 2 łyżki śmietany. Polewa cytrynowa: 3 białka,
półtorej szklanki cukru pudru, sok z połowy cytryny; rodzynki,
migdały i dowolne owoce kandyzowane do dekoracji
Sposób przyrządzania
Z podstawowych składników szybko zagnieść ciasto i włożyć na 30 min do lodówki.
Prostokątną blachę średniej wielkości wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą,
wyłożyć ciasto równą warstwą, nakłuć widelcem i upiec na złoty kolor. Białka długo
ucierać z cukrem, a gdy masa stanie się gęsta i lśniąca, dodać sok z cytryny. Polać
ciasto polewą i dowolnie udekorować. (100 g - 420 kcal).
 
37869867.001.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin