Składniki na około 12 babeczek:
· 125 g masła/margaryny
· 1/3 szklanki drobnego cukru
· 2 jajka (nie oddzielamy białek)
· 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
· 1 szklanka mąki pszennej
· pół szklanki zmielonych orzechów (włoskich lub laskowych)
· 1 łyżeczka kakao
· 3 łyżki mleka
· 1 i 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia (płaskiej)
· 100 g czekolady, posiekanej, Waszej ulubionej
Masło ubić na lekką masę. Wsypać cukier i dalej ubijać, do białości i puszystości. Wbijać jajka, po kolei, miksując (zbyt szybkie dodanie jajek spowoduje zwarzenie się masy). Wmiksować ekstrakt z wanilii. Mąkę wymieszać z orzechami, proszkiem do pieczenia i kakao, dodawać do masy, cały czas miksując, na końcu wmiksować mleko. Do gotowej masy wmieszać czekoladę.
Formę na babeczki natłuścić i wysypać bułką tartą. Ciasta nakładać do więcej niż 3/4 wysokości foremek. Piec w temperaturze 170ºC przez około 25 minut, do tzw. suchego patyczka.
Smacznego :)
jabolek67