Babeczki orzechowe z czekoladą.doc

(85 KB) Pobierz
Babeczki orzechowe z czekoladą

Babeczki orzechowe z czekoladą

Składniki na około 12 babeczek:

·         125 g masła/margaryny

·         1/3 szklanki drobnego cukru

·         2 jajka (nie oddzielamy białek)

·         1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

·         1 szklanka mąki pszennej

·         pół szklanki zmielonych orzechów (włoskich lub laskowych)

·         1 łyżeczka kakao

·         3 łyżki mleka

·         1 i 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia (płaskiej)

·         100 g czekolady, posiekanej, Waszej ulubionej

Masło ubić na lekką masę. Wsypać cukier i dalej ubijać, do białości i puszystości. Wbijać jajka, po kolei, miksując (zbyt szybkie dodanie jajek spowoduje zwarzenie się masy). Wmiksować ekstrakt z wanilii. Mąkę wymieszać z orzechami, proszkiem do pieczenia i kakao, dodawać do masy, cały czas miksując, na końcu wmiksować mleko. Do gotowej masy wmieszać czekoladę.

Formę na babeczki natłuścić i wysypać bułką tartą. Ciasta nakładać do więcej niż 3/4 wysokości foremek. Piec w temperaturze 170ºC przez około 25 minut, do tzw. suchego patyczka.

Smacznego :)

Babeczki orzechowe z czekoladą

 

 

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin