Kulinarne inspiracje Tesco - Ciasta i desery.pdf
(
3345 KB
)
Pobierz
341063814 UNPDF
Asure - tradycyjny budyı turecki
stopieı trudnoĻci:
czas przygotowania: 01:30
namaczanie : 10:00
iloĻę porcji: 4
Skþadniki:
1 pomaraıcza
1 szklanka pszenicy tþuczonej lub
otrħbw z pszenicy
ď szklanki ryŇu
1 szklanka cukru
ď szklanki fasoli
ď szklanki ciecierzycy
60 g moreli suszonej
60 g orzechw wþoskich
5 - 6 fig
30 g migdaþw
50 g rodzynek
30 g pistacji
3 l wody
1 þyŇeczka skrki pomaraıczowej
Sposb przyrzĢdzania:
Pszenicħ lub otrħby, ryŇ, fasolħ i ciecierzycħ mocz w oddzielnych naczyniach w zimnej wodzie
(wlej 2 szklanki do kaŇdego z naczyı) przez co najmniej 10 godz. Nastħpnie caþoĻę gotuj w
duŇym rondlu na wolnym ogniu w 3 l wody przez ok. 1 godz.
Do rondla z roĻlinami strĢczkowymi i ryŇem dodaj cukier. Drobno pokrj: migdaþy, morele
suszone, figi, rodzynki, pistacje i obranĢ pomaraıczħ. Dodaj do rondla wraz 1 pþaskĢ þyŇeczkħ
startej skrki pomaraıczowej.
CaþoĻę wymieszaj i rozlej do niewielkich miseczek. Pozostaw do wystygniħcia. Przed podaniem
udekoruj bakaliami.
Baba cytrynowa
stopieı trudnoĻci:
czas przygotowania: 01:30
iloĻę porcji: 6
Skþadniki:
450 g mĢki tortowej
300 g margaryny
5 jaj
250 g cukru pudru
2 þyŇeczki proszku do pieczenia
(50 g)
sok z 1 cytryny
1 þyŇka octu jabþkowego
1 -2 þyŇki margaryny (do
wysmarowania formy)
Sposb przyrzĢdzania:
Cukier puder ucieraj z masþem w miseczce za pomocĢ drewnianej þyŇki aŇ do uzyskania
konsystencji għstej Ļmietany. W miħdzyczasie stopniowo dodawaj Ňþtka z jajek (nie wszystkie
na raz).
Do utartej masy dodaj sok z jednej cytryny. MĢkħ przesiej przez sito, wymieszaj z proszkiem do
pieczenia i dodaj do utartej masy, ciĢgle mieszajĢc. Nastħpnie do caþoĻci dodaj þyŇkħ stoþowĢ
octu jabþkowego i wymieszaj.
Wszystko przeþŇ do wysmarowanej margarynĢ formy. Piecz przez ok. 1 godz. w temperaturze
180-200 .
Brioche z truskawkami i czekoladĢ
posypane chilli
stopieı trudnoĻci:
czas przygotowania: 00:15
iloĻę porcji: 4
Skþadniki:
500 g truskawek
10 buþeczek maĻlanych lub 1
chaþka
1 tabliczka gorzkiej czekolady
20 ml mleka
bita Ļmietana do dekoracji
przyprawy: chilli
Sposb przyrzĢdzania:
Czekoladħ roztop z mlekiem. Podpiecz buþeczki w piekarniku przez ok. 10 min. UþŇ na nich
truskawki przekrojone uprzednio na pþ i polej ciepþĢ czekoladĢ. Udekoruj bitĢ ĻmietanĢ i posyp
chilli.
Ciasto jogurtowe z truskawkami
stopieı trudnoĻci:
czas przygotowania: 01:00
iloĻę porcji: 6
Skþadniki:
Biszkopt:
5 jaj
200 g cukru pudru
250 g mĢki
1 þyŇeczka proszku do pieczenia
4 þyŇeczki cukru waniliowego
Masa jogurtowa:
1 kg truskawek
sok z 1 cytryny
1 szklanka jogurtu naturalnego
2 szklanki Ļmietany 30%
100 g cukru pudru
4 þyŇeczki Ňelatyny
Sposb przyrzĢdzania:
Zrb biszkopt: jaja utrzyj z cukrem, nastħpnie dodaj mĢkħ, proszek do pieczenia i cukier
waniliowy. Wszystko delikatnie wymieszaj. Wlej do formy i piecz przez 40 min. Po ostudzeniu
przekrj biszkopt wzdþuŇ na pþ tak, aby powstaþy dwa placki.
Zrb masħ jogurtowĢ: Ļmietankħ ubij na sztywno z cukrem. ņelatynħ rozpuĻę w garnku z
gorĢcĢ wodĢ nie dopuszczajĢc do wrzenia. Poczekaj, aŇ Ňelatyna wystygnie. PoþĢcz Ňelatynħ z
ubitĢ ĻmietanĢ, jogurtem i sokiem cytryny, wymieszaj.
PrzeþŇ masĢ jogurtowĢ biszkopty. W Ļrodek wþŇ truskawki. OstroŇnie wybierz krem z bokw
ciasta za pomocĢ noŇa. Na wierzchu ciasta poukþadaj pokrojone truskawki i wstaw na 1 godz.
do lodwki.
Do dekoracji bokw ciasta proponujemy uŇyę wirkw kokosowych.
Czekoladowe myszki
stopieı trudnoĻci:
czas przygotowania: 00:15
iloĻę porcji: 2
Skþadniki:
4 gaþki lodw czekoladowych
skþadniki do przygotowania ámyszkiÑ:
biszkopty (maþe opakowanie)
draŇe Ļmietankowe, kakaowe i
kolorowe
wirki kokosowe
1 þyŇka soku z cytryny
ď szklanki cukru pudru
ď tabliczki czekolady
3 þyŇki mleka
pisaki cukrowe (do przygotowania
wĢsw)
dekoracja:
Sposb przyrzĢdzania:
groszki
bita Ļmietana
truskawki
orzechy w czekoladzie
Przygotuj ciemne uszy myszki: w garnuszku, na wolnym ogniu roztop czekoladħ z 3 þyŇkami
mleka (nie gotuj). Biszkopty zanurz w roztopionej czekoladzie i posyp je wirkami z czekolady.
Poczekaj, aŇ czekolada zastygnie.
Przygotuj jasne uszy myszki: w garnuszku, na wolnym ogniu rozpuĻę cukier w soku z cytryny.
Podgrzewaj przez ok. 5 min. Biszkopty zanurz w lukrze i posyp je wirkami kokosowymi.
MoŇesz przygotowywaę teŇ polewy w innym kolorze (np: sok z malin zabarwi polewħ na
czerwono). Odczekaj, aŇ polewa zastygnie.
KorzystajĢc z dodatkw udekoruj gaþki lodw tak, aby przypominaþy myszki. Pamiħtaj, aby
przed przygotowaniem dobrze schþodzię lody, by nie roztopiþy siħ podczas dekorowania.
Plik z chomika:
jabolek67
Inne pliki z tego folderu:
ABC pieczenia ciast.doc
(56 KB)
Ciasta i ciasteczka babci Heni.pdf
(858 KB)
Ciasta i inne - przepisy.pdf
(597 KB)
Domowa pasta migdałowa.doc
(303 KB)
Jak zrobić dekorację z czekolady.doc
(1645 KB)
Inne foldery tego chomika:
BUDDY VALASTRO
DANIA I DODATKI
DANIA MIĘSNE
DESERY
DISSLOWA MARIA - JAK GOTOWAĆ
Zgłoś jeśli
naruszono regulamin