Jaja przepiórcze w galaretce II.txt

(1 KB) Pobierz
Sk�adniki

    * 15-20 jaj przepi�rczych
    *
    * 2-3 plastry szynki
    *
    * 3 szklanki bulionu
    *
    * po 2 ziarenka ziela angielskiego i pieprzu
    *
    * go�dzik
    *
    * li�� laurowy
    *
    * szczypta tymianku
    *
    * kawa�ek marynowanej polskiej papryki
    *

    * cebula
    *
    * ma�a gotowana marchewka (morze by� z roso�u)
    * pokrojona w kr��ki
    *
    * dwie �y�ki drobnego groszku z puszki
    *
    * 3 kolby miniaturowej kukurydzy
    *
    * 4 �y�eczki �elatyny
    *
    * koperek
    *
    * natka pietruszki
    *
    * rze�ucha

Opis przygotowania
Jaja ugotowa� w lekko osolonej wodzie. Obra�. W szklance ch�odnego bulionu namoczy� �elatyn� i odstawi�, by nap�cznia�a. Do pozosta�ego bulionu w�o�y� w pokrojon� na �wiartki cebul�, korzenie, tymianek i gotowa� 5 min, po czym odcedzi�, po��czy� wywar z nap�cznia�� �elatyn�, zn�w zagotowa� i wystudzi�. Na dnie niedu�ej formy na galarety lub tortownicy z kominkiem u�o�y� marchewk� pokrojon� w talarki, groszek i kilka listk�w zieleniny, wla� szklank� bulionu. Wstawi� do lod�wki. Szynk� oraz papryk� pokroi� w cienkie paski i razem z kukurydz� u�o�y� jako nast�pna warstw�, zala� reszta galarety i na kilka godzin wstawi� do lod�wki. St�a�� galaretk� wyj�� z formy, przybra� zielenina i cz�steczkami cytryny. Galaretk� mo�na r�wnie� przyrz�dzi� w ma�ych foremkach, miseczkach lub kokilkach. Podawa� z pieczywem.
Zgłoś jeśli naruszono regulamin