1 kg marchwi
2 jajka
2 białka
5 dag żółtego sera
4 pieczarki
1/2 szkl. zielonego groszku
4 łyżki śmietany
masło
1 litr rosołu warzywnego
sól, pieprz
sos:
3 pomidory
papryka
2 łyżki koncentratu pomidorowego
cebula
2 ząbki czosnku
łyżka oliwy
łyżka śmietany
bazylia
Marchew obrać, pokroić w plastry, gotować w rosole ok. 30 min, zmiksować. Wymieszać z jajami, białkami, serem, ?mietaną, solą i pieprzem. Odcedzić groszek. Pieczarki umyć, pokroić w plastry, gotować w gor?cej wrz?cej osolonej wodzie 5 min. Pieczarki i groszek dodać do masy. Masę przełożyć do wysmarowanej masłem formy keksowej, przykryć foli? aluminiową i wstawić do naczynia z gor?c? wod?. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 1h. Wystudzony pasztet wstawić na kilka godzin do lodówki. Przed podaniem polać sosem, który powstaje z poł?czenia podanych składników.
jabolek67