Pasztet z marchwi.doc

(1 KB) Pobierz

1 kg marchwi

2 jajka

2 białka

5 dag żółtego sera

4 pieczarki

1/2 szkl. zielonego groszku

4 łyżki śmietany

masło

1 litr rosołu warzywnego

sól, pieprz

 

sos:

3 pomidory

papryka

2 łyżki koncentratu pomidorowego

cebula

2 ząbki czosnku

łyżka oliwy

łyżka śmietany

bazylia

 

Marchew obrać, pokroić w plastry, gotować w rosole ok. 30 min, zmiksować. Wymieszać z jajami, białkami, serem, ?mietaną, solą i pieprzem. Odcedzić groszek. Pieczarki umyć, pokroić w plastry, gotować w gor?cej wrz?cej osolonej wodzie  5 min. Pieczarki i groszek dodać do masy. Masę przełożyć do wysmarowanej masłem formy keksowej, przykryć foli? aluminiową i wstawić do naczynia z gor?c? wod?. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 1h. Wystudzony pasztet wstawić na kilka godzin do lodówki. Przed podaniem polać sosem, który powstaje z poł?czenia podanych składników.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin