Pasztet z marchewki10-12 porcji. Czas przygotow. 2 godz. 10 min.1,75 kg marchewki,1 l rosolu z kostki,duzy peczek natki pietruszki,190 g masla,2 lyzki cukru,100 ml bialego wina,4 jaja,4 lyzki maki,2 lyzki soku z cytryny,1 lyzka utartej skorki cytrynowej,250 ml gestej smietany,sol, pieprz, galka muszkatolowa,olej do smarowania formy.1. Marchewke oczyscic, umyc, odlozyc 750 g marchewki tej samej wielkosci, reszte pokroic w talarki, wlozyc do 750 ml goracego rosolu, gotowac 20 min. Calemarchewki ulozyc w jednym rzedzie w plaskim rondlu, dodac 2 lyzki masla, postawic na silnym ogniu, smazyc 5 min, po czym ogien zmniejszyc, marchewkizalac 250 ml rosolu i winem, dodac sol, cukier i gotowac do odparowania sosu, obracajac je, by rownomiernie pokryly sie gestym sosem z gotowania.Ostudzic.2. Pietruszke oplukac, oczyscic, posiekac. Ugotowana marchewke w talarkach zmiksowac. Wbic jaja, dodac smietane, sok cytrynowy, skorke cytrynowa, maslo imake, wsypac pietruszke, przyprawic sola, pieprzem i utarta galka, dokladniewymieszac.3. Forme pasztetowa wysmarowac olejem, wylozyc folia aluminiowa, ponownie posmarowac olejem. Na dnie ulozyc warstwe masy marchewkowej, nastepnie warstwecalych marchewek w sosie, ponownie warstwe masy, marchewki i zakonczyc warstwa masy. Forme przykryc natluszczona folia, wstawic do goracej kapieli wodnej w ogrzanym do temp. 150żC piekarniku. Piec 1 godz.4. Po upieczeniu zdjac folie, pasztet ostudzic, wstawic na noc do lodowki. Podawac pokrojony w plastry z sosami ziolowymi.Źródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 22 "Pasztety", strona 84.
jabolek67