Pasztet orzechowy.doc

(19 KB) Pobierz

Składniki:

po pół szklanki orzechów włoskich, ziarna słonecznika i sezamu
półtorej szklanki brązowego ryżu
4 jaja
30 - 40 dag sera startego - cheddar
cebula
marchewka
sól
pieprz
do wysmarowania formy - 2 łyżki masła i 3 łyżki bułki tartej

Przygotowanie:

Marchew ścieram na drobnej tarce, cebulę drobno kroję, orzechy siekam.
Ryz gotuję na sypko.
Jajka lekko rozbijam i wkładam wszystkie składniki, solę, pieprzę i dobrze wszystko mieszam.

Naczynie żaroodporne smaruję dokładnie masłem i wysypuję tarta bułką, przekładam masę i piekę w temp. 180 stopni około godziny.

Po upieczeniu studzę i dopiero zimny wyjmuję z formy.

Można go podawać z różnymi sosami.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin