Kalmary.doc

(283 KB) Pobierz

Napisał: mariola   

10 x kalmary

Kalmary obficie posypać solą, przez chwilę mieszać, odstawić na kilkanaście minut. Następnie dokładnie opłukać pod bieżącą wodą osuszyć przed sprawianiem.


http://img19.imageshack.us/img19/3776/15kp.jpg
Delikatnie naciąć w miejscu gdzie odwłok łączy się z głową i mackami.













http://img146.imageshack.us/img146/387/27jv1.jpg
Oderwać odwłok od reszty tuszki.














http://img238.imageshack.us/img238/9079/34ui.jpg
Trzymając za odwłok i głowę z mackami
wyjąć wnętrzności, odkroić jadalne macki.













http://img83.imageshack.us/img83/8550/47xg1.jpg

Usunąć z wnętrza tuby chrzęstny szkielet kalmara.












Naciąć ostrym nożem skórę kalmara.

http://img151.imageshack.us/img151/3981/57cy.jpg















http://img160.imageshack.us/img160/4347/71dk1.jpg
Delikatnie usunąć skórę z tuby.














http://img239.imageshack.us/img239/1365/89fh.jpg
I mamy przygotowanego do dalszej obróbki kalmara.













Kalmar po tajsku

http://img153.imageshack.us/img153/7023/kalmary0tq.jpg
Składniki:
6 kalmarów
sok z cytryny
1 marchewka
1 cebula
ząbek czosnku
½ kalafiora
1 papryka
1 ostra papryczka
sól, pieprz
szczypta cukru
1 łyżka pokrojonej natki pietruszki

Sposób przyrządzenia:
Kalmary pokroić w wąskie paski, skropić sokiem z cytryny, przykryć i odstawić na godzinę do lodówki, by się marynowały. Marchewką obrać, pokroić w ozdobne plastry. Kalafior podzielić na różyczki, razem z marchewką ugotować al. dente. Czosnek, paprykę i cebulę obrać, rozdrobnić. W odpowiednio dużym naczyniu rozgrzać olej, dodać czosnek, cebulę, rozkrojoną ostrą papryczkę i paprykę, chwilę razem poddusić. Dodać kalmary wraz z marynatą i dusić aż kalmary będą miękkie. Dodać kalafior i marchewkę, chwilę razem podgrzewać, przyprawić do smaku.

Złociste pierścienie z kalmarów


http://img154.imageshack.us/img154/3577/k37da.jpg
Składniki:
0,5 kg świeżych lub rozmrożonych kalmarów
1 jajko
mleko
mąka kukurydziana
sok z cytryny
sól, biały pieprz

Sposób przyrządzenia:
Jajko dokładnie rozmieszać z mlekiem i przyprawami. Włożyć do tej masy krążki kalmarów, wyjąć i obtoczyć w mące kukurydzianej. Wrzucać na bardzo gorący, głęboki tłuszcz, smażyć ok. 1 min. Odcedzić, skropić cytryną. Można podawać z ostrym sosem.

Kalmary faszerowane


http://img482.imageshack.us/img482/2461/kalmaryfaszerowane3xi.jpg
Składniki:
8 tub kalmarów
10 dkg krewetek koktajlowych
1 czerstwa bułka
1 cebula
3 łyżeczki siekanego czosnku
natka pietruszki
oliwa z oliwek
2 jajka
białe wino
sól, pieprz czarny

Sposób przyrządzenia:
Bułkę namoczyć, dokładnie odcisnąć. Cebulę obrać, pokroić, zeszklić na odrobinie oleju wraz z posiekanym czosnkiem. Bułkę, cebulę, czosnek, natkę pietruszki zemleć w maszynce do mięsa. Wymieszać z jajkami i krewetkami. Tuby kalmarów napełnić do 2/3 objętości, spiąć wykałaczkami. Rak przygotowane kalmary obsmażyć na oliwie, podlać winem, popieprzyć, posolić, zapiec w piekarniku nagrzanym do 180 stop[ni przez 20 minut.


http://img224.imageshack.us/img224/6195/kalmary44un.jpg
Smażone kalmary

Składniki:
50 dkg kalmarów
mąką
papryka
sok z cytryny
olej

Sposób przyrządzenia:
Kalmary umyć, obsączyć, tuby pokroić w pierścienie, macki w kawałki, skropić sokiem z cytryny, odstawić. Mąkę wymieszać z ostrą papryką. W dużym rondlu rozgrzać mocno „głęboki” olej. Krążki kalmarów obtoczyć w mące z papryką, otrząsnąć nadmiar. Smażyć porcjami przez 3 minuty mieszając. Wyjąć łyżką cedzakową, obsączyć z nadmiaru oleju na ręczniku papierowym.


http://img395.imageshack.us/img395/8530/szkalmarw7wf.jpg
Sałatka z kalmarów

Składniki:
30 dkg kalmarów
4 jajka ugotowane na twardo
½ szklanki konserwowej kukurydzy
1 świeży ogórek
2 marchewki
½ szklanki majonezu
sól

Sposób przyrządzenia:
Kalmary pokroić i gotować w osolonej wodzie 3 minuty, odcedzić, schłodzić. Jajka obrać, pokroić drobno. Marchewkę ugotować, pokroić w plastry. Umutego ogórka pokroic podobnie jak marchew. Wszystkie składniki sałatki posolić, ułożyć ozdobnie na półmisku, polać majonezem.


http://img439.imageshack.us/img439/174/zupazkalmarw2ma.jpg
Zupa z kalmarów
Składniki:
60 dkg kalmarów
3 ugotowane ziemniaki
1 litr bulionu drobiowego
koperek
2 ogórki
2 ugotowane na twardo jajka
3 łyżki barszczu w butelce
½ szklanki śmietany
sól, pieprz

Sposób przyrządzenia:
Kalmary gotować w posolonej wodzie przez 5 minut. Odcedzić, schłodzić, pokroić wg uznania. Posiekany koperek zalać bulionem, zagotować, przyprawić do smaku, dodać pokrojone w kostkę kiszone ogórki, kalmary, barszcz, śmietanę, podgrzać. Zaraz podawać.


http://img119.imageshack.us/img119/3964/sa322atkazkalmarw5ze.jpg
Sałatka z kalmarów i grzybów

Składniki:
20 dkg marynowanych grzybów
30 dkg kalmarów
2 kiszone ogórki
2 ugotowane ziemniaki
1 cebula
majonez

Sposób przyrządzenia:
Kalmary gotować przez 3 minuty w osolonej wodzie, odcedzić, schłodzić. Kalmary pokroić w paseczki, grzyby i pozostałe składniki wg uznania. Wszystkie składniki wymieszać, przyprawić, ułożyć na salaterce, polać majonezem.


http://img99.imageshack.us/img99/7061/kotlet3me.jpg
Kotlety z kalmarów

Składniki:
50 dkg kalmarów (tuby)
2 jajka
bułka tarta
pieprz, sól

Sposób przyrządzenia:
Tuby kalmarów przekroić tak aby uzyskać z każdej dwa płaty. Każdy zbić tłuczkiem do mięsa, przyprawić. Moczyć w jajku i panierować w bułce. Smażyć na mocno rozgrzanym oleju po 2 minuty z każdej strony. Zaraz podawać.


http://img130.imageshack.us/img130/5089/kalmaryzczosnkiem2yk.jpg
Czosnkowe kalmary

Składniki:
50 dkg kalmarów
1 łyżka posiekanego czosnku
1 papryczka chili
1 łyżka soku z cytryny
zielona cebulka
oliwa z oliwek
sól, pieprz

Sposób przyrządzenia:
Kalmary pokroić w grube paski. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać kalmary, po 2 minutach dodać posiekane pozostałe składniki, smażyć razem przez 1 – 2 minut. Podawać.

 

View All Tags in the Tag Cloud

Tagi:


dieta  diety  kalmary  krewetki kałamarnice ośmiornice owoce morza  owoce morza  z kalmarami  z kalmarów  z owocami morza 

 

Komentarze

To jest to!
Dodane przez kilkujadek w dniu - 2006-11-12 14:32:04


To jest jeden z najlepszych "artykułów" o przyrządzanu kalmarów jaki czytałem! Wreszczie ktoś napisał "z czym to się je"... Pamiętam jak za komuny w sklepie rybnym leżały macki kalmarów... Nikt tego nie chciał! A my kupowaliśmy to dla psa... O zgrozo!

Tylko zarejestrowa

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin