Napisał: mariola
Kalmary obficie posypać solą, przez chwilę mieszać, odstawić na kilkanaście minut. Następnie dokładnie opłukać pod bieżącą wodą osuszyć przed sprawianiem.
Delikatnie naciąć w miejscu gdzie odwłok łączy się z głową i mackami.Oderwać odwłok od reszty tuszki.
Trzymając za odwłok i głowę z mackamiwyjąć wnętrzności, odkroić jadalne macki.
Usunąć z wnętrza tuby chrzęstny szkielet kalmara.
Naciąć ostrym nożem skórę kalmara.Delikatnie usunąć skórę z tuby.
I mamy przygotowanego do dalszej obróbki kalmara.Kalmar po tajskuSkładniki:6 kalmarówsok z cytryny1 marchewka1 cebula ząbek czosnku½ kalafiora1 papryka1 ostra papryczkasól, pieprzszczypta cukru1 łyżka pokrojonej natki pietruszkiSposób przyrządzenia:Kalmary pokroić w wąskie paski, skropić sokiem z cytryny, przykryć i odstawić na godzinę do lodówki, by się marynowały. Marchewką obrać, pokroić w ozdobne plastry. Kalafior podzielić na różyczki, razem z marchewką ugotować al. dente. Czosnek, paprykę i cebulę obrać, rozdrobnić. W odpowiednio dużym naczyniu rozgrzać olej, dodać czosnek, cebulę, rozkrojoną ostrą papryczkę i paprykę, chwilę razem poddusić. Dodać kalmary wraz z marynatą i dusić aż kalmary będą miękkie. Dodać kalafior i marchewkę, chwilę razem podgrzewać, przyprawić do smaku.Złociste pierścienie z kalmarów
Składniki:0,5 kg świeżych lub rozmrożonych kalmarów1 jajko mleko mąka kukurydziana sok z cytrynysól, biały pieprz Sposób przyrządzenia:Jajko dokładnie rozmieszać z mlekiem i przyprawami. Włożyć do tej masy krążki kalmarów, wyjąć i obtoczyć w mące kukurydzianej. Wrzucać na bardzo gorący, głęboki tłuszcz, smażyć ok. 1 min. Odcedzić, skropić cytryną. Można podawać z ostrym sosem.
Kalmary faszerowaneSkładniki:8 tub kalmarów10 dkg krewetek koktajlowych1 czerstwa bułka1 cebula3 łyżeczki siekanego czosnkunatka pietruszkioliwa z oliwek2 jajkabiałe winosól, pieprz czarny Sposób przyrządzenia:Bułkę namoczyć, dokładnie odcisnąć. Cebulę obrać, pokroić, zeszklić na odrobinie oleju wraz z posiekanym czosnkiem. Bułkę, cebulę, czosnek, natkę pietruszki zemleć w maszynce do mięsa. Wymieszać z jajkami i krewetkami. Tuby kalmarów napełnić do 2/3 objętości, spiąć wykałaczkami. Rak przygotowane kalmary obsmażyć na oliwie, podlać winem, popieprzyć, posolić, zapiec w piekarniku nagrzanym do 180 stop[ni przez 20 minut.
Smażone kalmarySkładniki:50 dkg kalmarówmąkąpaprykasok z cytrynyolejSposób przyrządzenia:Kalmary umyć, obsączyć, tuby pokroić w pierścienie, macki w kawałki, skropić sokiem z cytryny, odstawić. Mąkę wymieszać z ostrą papryką. W dużym rondlu rozgrzać mocno „głęboki” olej. Krążki kalmarów obtoczyć w mące z papryką, otrząsnąć nadmiar. Smażyć porcjami przez 3 minuty mieszając. Wyjąć łyżką cedzakową, obsączyć z nadmiaru oleju na ręczniku papierowym.
Sałatka z kalmarówSkładniki:30 dkg kalmarów4 jajka ugotowane na twardo½ szklanki konserwowej kukurydzy1 świeży ogórek2 marchewki½ szklanki majonezusólSposób przyrządzenia:Kalmary pokroić i gotować w osolonej wodzie 3 minuty, odcedzić, schłodzić. Jajka obrać, pokroić drobno. Marchewkę ugotować, pokroić w plastry. Umutego ogórka pokroic podobnie jak marchew. Wszystkie składniki sałatki posolić, ułożyć ozdobnie na półmisku, polać majonezem.
Zupa z kalmarówSkładniki:60 dkg kalmarów3 ugotowane ziemniaki1 litr bulionu drobiowegokoperek2 ogórki2 ugotowane na twardo jajka3 łyżki barszczu w butelce½ szklanki śmietanysól, pieprzSposób przyrządzenia:Kalmary gotować w posolonej wodzie przez 5 minut. Odcedzić, schłodzić, pokroić wg uznania. Posiekany koperek zalać bulionem, zagotować, przyprawić do smaku, dodać pokrojone w kostkę kiszone ogórki, kalmary, barszcz, śmietanę, podgrzać. Zaraz podawać.
Sałatka z kalmarów i grzybówSkładniki:20 dkg marynowanych grzybów30 dkg kalmarów2 kiszone ogórki2 ugotowane ziemniaki1 cebulamajonezSposób przyrządzenia:Kalmary gotować przez 3 minuty w osolonej wodzie, odcedzić, schłodzić. Kalmary pokroić w paseczki, grzyby i pozostałe składniki wg uznania. Wszystkie składniki wymieszać, przyprawić, ułożyć na salaterce, polać majonezem.
Kotlety z kalmarówSkładniki:50 dkg kalmarów (tuby)2 jajkabułka tartapieprz, sólSposób przyrządzenia:Tuby kalmarów przekroić tak aby uzyskać z każdej dwa płaty. Każdy zbić tłuczkiem do mięsa, przyprawić. Moczyć w jajku i panierować w bułce. Smażyć na mocno rozgrzanym oleju po 2 minuty z każdej strony. Zaraz podawać.
Czosnkowe kalmarySkładniki:50 dkg kalmarów1 łyżka posiekanego czosnku1 papryczka chili1 łyżka soku z cytrynyzielona cebulkaoliwa z oliweksól, pieprzSposób przyrządzenia:Kalmary pokroić w grube paski. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać kalmary, po 2 minutach dodać posiekane pozostałe składniki, smażyć razem przez 1 – 2 minut. Podawać.
Tagi:
dieta diety kalmary krewetki kałamarnice ośmiornice owoce morza owoce morza z kalmarami z kalmarów z owocami morza
Komentarze
To jest to!Dodane przez kilkujadek w dniu - 2006-11-12 14:32:04
To jest jeden z najlepszych "artykułów" o przyrządzanu kalmarów jaki czytałem! Wreszczie ktoś napisał "z czym to się je"... Pamiętam jak za komuny w sklepie rybnym leżały macki kalmarów... Nikt tego nie chciał! A my kupowaliśmy to dla psa... O zgrozo!
Tylko zarejestrowa