Żeberka z sosem jabłkowym.doc

(6 KB) Pobierz
¯eberka z sosem jab³kowym

Żeberka z sosem jabłkowym

 

Składniki na 8 porcji:

1 kg żeberek

pół szklanki przecieru jabłkowego

łka mąki

cebula

liść laurowy

2-3 goździki

kilka ziaren pieprzu

l

jajko i bułka tarta do panierowania

uszcz do smażenia

 

Żeberka opłucz i obgotuj w wodzie z dodatkiem goździków, pieprzu, liścia laurowego, soli i mocno przypieczonej cebuli. Następnie samo mięso wyjmij i podziel tak, by na jedną porcję przypadały dwa żeberka. Wywar przecedź i zachowaj. Żeberka panieruj w roztrzepanym jajku oraz bułce tartej i usmaż na tłuszczu na złoty kolor.

 

Do wywaru dodaj przecier jabłkowy i mą rozprowadzoną odrobiną wody, po czym wymieszaj go i zagotuj.

 

Żeberka podaj na półmisku z sosem i pieczonymi jabłkami z kminkiem.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin