Żeberka w sosie barbecue.doc

(6 KB) Pobierz
¯eberka w sosie barbecue

Żeberka w sosie barbecue

 

Składniki:

1 kg żeberek

mała cebula

cytryna

l

sos:

1,5 szklanki keczupu

3 łki sosu worcestershire

3 łki soku z cytryny

łeczka skórki otartej z cytryny

2 ząbki czosnku

1,5 łki brązowego cukru

łeczka chili

pieprz

l

 

Żeberka opłucz, osusz, podziel na porcje. Włóż do garnka, zalej wrzą wodą tak, aby przykryła żeberka, dodaj cytrynę i cebulę pokrojone w cienkie plasterki, posól i gotuj do miękkości (około 50 minut).

 

Oczyszczony czosnek przeciśnij przez praskę. W garnku o grubym dnie zmieszaj teraz wszystkie składniki sosu i wlej pół szklanki wody. Całość doprowadź do wrzenia, po czym zmniejsz ogień i gotuj, mieszając, aż sos zgęstnieje. Żeberka wyjmij, osusz, piecz na ruszcie, smarując sosem i odwracając od czasu do czasu.

 

Podawaj z pozostałym sosem.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin