Danie żniwiarza.pdf

(29 KB) Pobierz
70612945 UNPDF
Danie żniwiarza
Składniki
50 dag łopatki wieprzowej, 4 cebule, 5 marchewek, 3 pietruszki, mały seler, szklanka
zielonego groszku, pół małej główki kapusty, 4 pomidory, łyżka mąki, pietruszka,
koperek, papryka, sól, pieprz, olej
Sposób przyrządzania
Mięso umyć, osuszyć, pokroić w kostkę, obtoczyć w mące, posypać przyprawami i
obsmażyć na oleju. Dodać drobno pokrojoną cebulę i jeszcze chwilę razem smażyć.
Następnie wlać tyle wody, by mięso było przykryte. Zielony groszek i pokrojone
pozostałe warzywa (oprócz pomidorów) dodać do mięsa i dusić na małym ogniu. Gdy
warzywa i mięso będą miękkie, włożyć pomidory obrane ze skórki i drobno pokrojone.
Zagęścić potrawę mąką wymieszaną z odrobiną wody, przyprawić do smaku papryką,
pieprzem i solą, zagotować. Posypać posiekaną zieleniną i podawać z ziemniakami lub
makaronem. 100 g - 90 kcal.
Zgłoś jeśli naruszono regulamin