Bigos bardzo świąteczny
Składniki
1kg kiszonej kapusty
1/2 główki białej kapusty (ok.1/2kg)1/2kg wędzonego boczku1/2kg wołowiny3 pojedyncze pętka chudej kiełbasy1 czerwona cebula50g suszonych grzybów1 łyżka powideł śliwkowych1 łyżka koncentratu pomidorowego1 łyżeczka
musztardy1/2 szkl. czerwonego wytrawnego wina2 ziarna jałowca3 ziarna ziela angielskiego3 małe listki laurowe (lub 2 duże)2 gożdziki6 ziaren pieprzusólolej do smażenia
Grzyby opłukać i namoczyć w wodzie na 2-3 godziny.Następnie osączyć i pokroić w paski.Cebulę obrać, pokroić w piórka. Boczek pokroić w kostkę. Mięso wyżyłować, opłukać i pokroić w kostkę. Kiełbasę obrać z osłonek i pokroić w kostkę.Boczek podsmażyć w niewielkiej ilości oleju. Dodać mięso, wymieszać i smażyć jeszcze kilkanaście minut, mieszając od czasu do czasu. Dodać cebulę, wymieszać. Smażyć do całkowitego odparowania.Świeżą kapustę oczyścić, drobno poszatkować, sparzyć wrzątkiem, osączyć i ugotować na półmiękko w niewielkiej ilości wody. Kiszoną kapustę (niezbyt kwaśną) posiekać na drobniejsze kawałki i gotować
w małej ilości wody. Po godzinie gotowania, dodać świeżą kapustę, grzyby i wymieszać. Dołożyć mięso z boczkiem, wymieszać i nadal dusić. Dodać przyprawy (jałowiec,ziele ang.,liść laurowy,gożdziki,ziarna pieprzu i sól). Dodać kiełbasę. Gotować jeszcze około 2 godzin.Kapustę należy dość często mieszać,aby nie przywarła do garnka. Pod koniec gotowania wymieszać z powidłami, musztardą, koncentratem pomidorowym i winem. Gotować, mieszając co jakiś czas, jeszcze 20-30 minut. Teraz już wiadomo, dlaczego "bardzo świąteczny". Więcej w tym bigosie mięsa i dodatków, niż kapusty. Życzę wytrwałości (bo warto) i smacznego.
jabolek67