Babka marmurkowa na oleju.doc

(11 KB) Pobierz

Babka marmurkowa na oleju

 

Składniki

1/2szkl oleju
1/2 szkl wody (temp pokojowa)
250g cukru pudru
5 jaj
olejek cytrynowy lub skórka starta z 1/2 cytryny
300g mąki pszennej
2 i 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka kakao

 

Olej, wodę i cukier dobrze zmiksować.
Dodawać po jednym żółtku i zapach. Mąkę zmieszać z proszkiem, dodać do masy.
Na końcu ubitą pianę z białek. Odłożyć 1/4 ciasta i dodać do niej kakao i 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia.Foremkę wysmarować masłem, wysypać bułką, wlać pół ciasta jasnego, ciasto ciemne i resztę białego.
Piec w 160 stopniach przez ok. 50 minut.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin