Babka drożdżowa zawijana
Składniki
Ciasto:50 dag mąki,1 szklanka mleka,5 dag drożdży,2 jajka,5 łyżek cukru,3 łyżki masła,1 torebka cukru waniliowego.Nadzienie:25 dag owoców kandyzowanych,1 jajko,torebka różowego lukru,kandyzowane owoce do dekoracji.
Drożdże rozetrzyj z cukrem, wymieszaj z ciepłym mlekiem. Odstaw na 20 minut. Wyrośnięty rozczyn połącz z przesianą mąką, cukrem waniliowym, jajkami i stopionym masłem. Wyrób ciasto. Odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Owoce posiekaj, wymieszaj z jajkiem. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, przenieś je na stolnicę, cienko rozwałkuj. Na placku rozsmaruj masę owocową, zwiń. Roladę przenieś do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy z kominkiem. Piecz 45 minut w temperaturze 200 stopni. Gotową babkę polukruj i udekoruj owocami.
jabolek67