Babka drożdżowa zawijana.doc

(11 KB) Pobierz

Babka drożdżowa zawijana

 

Składniki

Ciasto:
50 dag mąki,
1 szklanka mleka,
5 dag drożdży,
2 jajka,
5 łyżek cukru,
3 łyżki masła,
1 torebka cukru waniliowego.

Nadzienie:
25 dag owoców kandyzowanych,
1 jajko,
torebka różowego lukru,
kandyzowane owoce do dekoracji.

Drożdże rozetrzyj z cukrem, wymieszaj z ciepłym mlekiem. Odstaw na 20 minut. Wyrośnięty rozczyn połącz z przesianą mąką, cukrem waniliowym, jajkami i stopionym masłem. Wyrób ciasto. Odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Owoce posiekaj, wymieszaj z jajkiem. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, przenieś je na stolnicę, cienko rozwałkuj. Na placku rozsmaruj masę owocową, zwiń. Roladę przenieś do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy z kominkiem. Piecz 45 minut w temperaturze 200 stopni. Gotową babkę polukruj i udekoruj owocami.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin