ananasowe śledzie
Składniki
Przepis
odnaleziony dzięki pomocy Sabii, Sabio jeszcze raz dziekuję!!Składniki:1 kg śledzi - matiasy1 puszka ananasów3 cebule - najlepsze są białe o smaku czosnkugarść rodzynek3 łyżki octu (może być trochę wiecej)olej - najlepszy
słonecznkiowykilka korniszonówczosnek w granulkach ok. łyż.
wykonanie:Matiasy wymoczyć przez 2-3 godz, zmieniając wodę. Po wymoczeniu pokroić w wieksze kawałki i skropić octem, posypać czosnkiem. Ananasy przekroić na pół, korniszony i cebulę w kosteczkę, rodzynki sparzyć wrzątkiem i pozostawić na 10 min.W głebokiej i przezroczystej misce (chodzi o efekt wizualny) układać:- śledzie- warstwa cebuli wymieszana z korniszonami- śledzie- połówki ananasa posypane rodzynkamii tak do wyczerpania składników. Sok z ananasa wymieszać z oliwą (delikatnie, trochę zmętnieje ale to nie przeszkadza) i zalać śledzie. Odstawić na noc
w chłodne miejsce. Sledzie są bardzo delikatne w smaku. Smacznego!!!!
jabolek67