http://www.dieta-dukan.pl/ksiazki.html
Wprowadzenie
Dieta Protal nie jest tylko najpewniejszą i dającą najlepsze wyniki kuracją odchudzającą. To ambitny plan, kompleksowy system porad i zaleceń podzielony na cztery etapy, z których każdy charakteryzuje się coraz mniejszą surowością. Celem jej jest dostarczenie doskonale opracowanych wskazówek, aby stosująca je osoba w sposób nie nadwyrężający motywacji i determinacji w schudnięciu przebrnęła od pierwszego dnia diety aż do ostatniego. Wskazówki te zorganizownae są w czterech etapach, z których dwie pierwsze stanowią fazę chudnięcia, a pozostałe powodują utrwalenie osiągniętej wagi i jej stabilizację.
Etapy diety:
· faza uderzeniowa, kuracja czysto proteinowa
(średni czas trwania: 5dni)
· faza stałej szybkości, naprzemienna kuracja proteinowa
(średni czas trwania: tydzień na każdy utracony kilogram)
· faza utrwalania osiągniętej wagi
(średni czas trwania: 10 dni na każdy utracony kilogram)
· faza stabilizacji
(średni czas trwania: jeden dzień w tygodniu czystych protein do końca życia)
Zasady stosowania diety dr Dukana
Ogólne dla każdego etapu diety
Min. 1,5 litra płynów dziennie.
Max. 3 łyżki stołowe otrębów (2 łyżki otrąb owsianych i 1 łyżkę pszennych, płatki owsiane nie są dozwolone!).
Kuracja musi zawierać jak najmniej soli.
Należy jeść tak często jak się chce (ale tylko produkty z listy dostępnych produktów dla tej diety).
Dozwolone produkty można dowolnie ze sobą łączyć.
Zaleca się pić w trakcie posiłków.
Eliminacja węglowodanów (produktów węglowodanowych), słodzik zamiast cukru.
Faza I
Dozwolone produkty
Chude mięso: cielęcina, konina, wołowina z wyjątkiem antrykotu i rozbratla z kością, wszystko na gillu lub pieczone w piekarniku bez dodatku tłuszczu. Chude wędliny z indyka, kurczaka lub innych dozwolonych gatunków mięs.
Podroby: watroba, cynadry, ozór cielęcy lub wołowy (czubek).
Wszystkie ryby: tłuste, chude, o białej lub niebieskiej skórze, surowe, pieczone, wędzone lub gotowane.
Owoce morza (skorupiaki i mięczaki).
Drób oprócz kaczki i bez skóry.
Jaja
Chude produkty nabiałowe.
Środki wspomagające: kawa, herbata, herbatki ziołowe, ocet, zioła, przyprawy, korniszony, cytryna (nie jako napój), sól i musztarda (umiarkowanie).
Dozwolone dodatki i przyprawy: tabela przypraw i dodatków.
Faza II
Wszystkie dozwolone produkty z fazy I
Stosowanie naprzemiennie kuracji: czyste proteiny i proteiny z warzywami. Możliwe cykle: 7/7, 5/5, 1/1
Mazeina (skrobia kukurydziana) - jedna mała łyżeczka dziennie, o ile nie ma przestojów wagowych.
Dozwolone warzywa: tabela warzyw dla fazy II
Faza III
Wszystkie dozwolone produkty z fazy I i II
Jedna porcja owoców dziennie, oprócz bananów, winogron i czereśni
2 kromki pełnoziarnistego chleba dziennie
40 gramów sera żółtego
2 porcje produktów skrobiowych tygodniowo
Udziec jagnięcy lub pieczeń z polędwicy wieprzowej
Dwa odświętne posiłki w tygodniu.: tzw. UCZTA - dwa razy tygodniu, w odstępach kiludniowych (np. wtorek i piątek, środa i sobota) możemy sobie powolić na posiłek do tej pory zakazany: pizza, lody winko. WAŻNE: posiłek zjadamy na raz, nie dokładamy sobie po jakimś czasie, zeby dokończyć porcje.
Obowiązkowo i bezwarunkowo: jeden dzień ścisłej diety proteinowej (kuracja uderzeniowa) w tygodniu – niewymienny i bezdyskusyjny.
Faza IV
Normalny sposob odżywiania w ciągu sześciu dni w tygodniu, zachowując dobre nawyki nabyte podczas kuracji, stosowanie co czwartek lub, jeśli to niemożliwe, w środę lub piątek jeden dzień czystych protein (kuracja uderzeniowa) w sposób regularny, ścisły i przez całe życie.
Spożywanie codziennie 3 łyżek stołowych otrąb owsianych.
Plan Protal
Protal jest planem składającym się z czterech połączonych ze sobą i następujących jedna po drugiej kuracji, które mają za zadanie doprowadzić otyłego do wyznaczonej wagi i pomóc mu tę wagę utrzymać. Te cztery następujące po sobie etapy o coraz mniej surowych zasadach mają na celu:
· pierwsza szybki start oraz intensywną i stymulującą utratę kilogramów
· druga regularny spadek masy ciała pozwalający dojść do upragnionej wagi
· trzecia utrwalenie zdobytej i jescze niestabilnej wagi
· czwarta definitywną stabilizację pod warunkiem zachowania ścisłej diety przez jeden dzień w tygodniu do końca życia
Każda z tych kuracji ma specyficzną zasadę działania i szczególną misję do spełnienia, lecz ich siłai skutecznośc wynika z zastosowania diety proteinowej, ścisłej i rygorystycznej, opartej wyłącznie na czystych proteinach w pierwszej fazie uderzeniowej, następnie naprzemiennej z dietą dopuszczającą waryzwa w fazie równomiernej utraty wagi, potem zrównowazonej w fazie trwalania wagi i wreszcie ścisłej, opartej wyłącznie na czystych proteinach, ale stosowanej tylko jeden dzień w tygodniu w fazie ostatecznej stabilizacji.
Kuracja Protal zaczyna się od ścisłej diety proteinowej trwającej od dwóch do siedmiu dni. Dzięki temu, działa na organizm przez zaskoczenie, początek kuracji jest niezwykle skuteczny i mocno motywującu do dalszego jej stosowania. Ta sama dieta stosowana naprzemiennie, nadaje moc i rytm doprowadzając do uzyskania upragnionej wagi. Dieta proteinowa, stosowana okazjonalnie, jest również filarem fazy utrwalania wagi, okresu przejściowego, między spadkiem masy ciałą i powrotem do normalnego odżywiania.
Tabela dozwolonych produktów z dużą zawartością protein(dla 100g produktu)
Nabiał
Produkt
Kalorie
Tłuszcze
Białko
Węglowodany
Ser biały chudy
104
1
22
3
Twaróg wiejski lekki 0% tł. (PIĄTNICA)
88
0
18.5
3.5
Serek wiejski light (LIDL)
78
0.4
13
4.7
Jajo kurze całe gotowane
150
10.27
12.5
Serek wiejski lekki 2,5 % tłuszczu (PATURAGES)
82
2.5
11.9
2.3
Serek homogenizowany naturalny (OSM Łowicz)
85
11.2
2.1
Jogurt naturalny 0%
49
0.2
5.7
7.7
Jogurt naturalny (Zott)
65
biskup26