dunkan.doc

(319 KB) Pobierz

http://www.dieta-dukan.pl/ksiazki.html

 

Wprowadzenie

 

Dieta Protal nie jest tylko najpewniejszą i dającą najlepsze wyniki kuracją odchudzającą. To ambitny plan, kompleksowy system porad i zaleceń podzielony na cztery etapy, z których każdy charakteryzuje się coraz mniejszą surowością. Celem jej jest dostarczenie doskonale opracowanych wskazówek, aby stosująca je osoba w sposób nie nadwyrężający motywacji i determinacji w schudnięciu przebrnęła od pierwszego dnia diety aż do ostatniego. Wskazówki te zorganizownae są w czterech etapach, z których dwie pierwsze stanowią fazę chudnięcia, a pozostałe powodują utrwalenie osiągniętej wagi i jej stabilizację.

Etapy diety:

·         faza uderzeniowa, kuracja czysto proteinowa

(średni czas trwania: 5dni)

·         faza stałej szybkości, naprzemienna kuracja proteinowa

(średni czas trwania: tydzień na każdy utracony kilogram)

·         faza utrwalania osiągniętej wagi

(średni czas trwania: 10 dni na każdy utracony kilogram)

·         faza stabilizacji

(średni czas trwania: jeden dzień w tygodniu czystych protein do końca życia)

 

Zasady stosowania diety dr Dukana

 

Ogólne dla każdego etapu diety

Min. 1,5 litra płynów dziennie.

Max. 3 łyżki stołowe otrębów (2 łyżki otrąb owsianych i 1 łyżkę pszennych, płatki owsiane nie są dozwolone!).

Kuracja musi zawierać jak najmniej soli.

Należy jeść tak często jak się chce (ale tylko produkty z listy dostępnych produktów dla tej diety).

Dozwolone produkty można dowolnie ze sobą łączyć.

Zaleca się pić w trakcie posiłków.

Eliminacja węglowodanów (produktów węglowodanowych), słodzik zamiast cukru.

Faza I

Dozwolone produkty

Chude mięso: cielęcina, konina, wołowina z wyjątkiem antrykotu i rozbratla z kością, wszystko na gillu lub pieczone w piekarniku bez dodatku tłuszczu. Chude wędliny z indyka, kurczaka lub innych dozwolonych gatunków mięs.

Podroby: watroba, cynadry, ozór cielęcy lub wołowy (czubek).

Wszystkie ryby: tłuste, chude, o białej lub niebieskiej skórze, surowe, pieczone, wędzone lub gotowane.

Owoce morza (skorupiaki i mięczaki).

Drób oprócz kaczki i bez skóry.

Drób oprócz kaczki i bez skóry.

Jaja

Chude produkty nabiałowe.

Środki wspomagające: kawa, herbata, herbatki ziołowe, ocet, zioła, przyprawy, korniszony, cytryna (nie jako napój), sól i musztarda (umiarkowanie).

Dozwolone dodatki i przyprawy: tabela przypraw i dodatków.

Faza II

Wszystkie dozwolone produkty z fazy I

Stosowanie naprzemiennie kuracji: czyste proteiny i proteiny z warzywami. Możliwe cykle: 7/7, 5/5, 1/1

Mazeina (skrobia kukurydziana) - jedna mała łyżeczka dziennie, o ile nie ma przestojów wagowych.

Dozwolone warzywa: tabela warzyw dla fazy II

Faza III

Wszystkie dozwolone produkty z fazy I i II

Jedna porcja owoców dziennie, oprócz bananów, winogron i czereśni

2 kromki pełnoziarnistego chleba dziennie

40 gramów sera żółtego

2 porcje produktów skrobiowych tygodniowo

Udziec jagnięcy lub pieczeń z polędwicy wieprzowej

Dwa odświętne posiłki w tygodniu.: tzw. UCZTA - dwa razy tygodniu, w odstępach kiludniowych (np. wtorek i piątek, środa i sobota) możemy sobie powolić na posiłek do tej pory zakazany: pizza, lody winko. WAŻNE: posiłek zjadamy na raz, nie dokładamy sobie po jakimś czasie, zeby dokończyć porcje.

Obowiązkowo i bezwarunkowo: jeden dzień ścisłej diety proteinowej (kuracja uderzeniowa) w tygodniu – niewymienny i bezdyskusyjny.

Faza IV

Normalny sposob odżywiania w ciągu sześciu dni w tygodniu, zachowując dobre nawyki nabyte podczas kuracji, stosowanie co czwartek lub, jeśli to niemożliwe, w środę lub piątek jeden dzień czystych protein (kuracja uderzeniowa) w sposób regularny, ścisły i przez całe życie.

Spożywanie codziennie 3 łyżek stołowych otrąb owsianych.

 

 

Plan Protal

 Protal jest planem składającym się z czterech połączonych ze sobą i następujących jedna po drugiej kuracji, które mają za zadanie doprowadzić otyłego do wyznaczonej wagi i pomóc mu tę wagę utrzymać. Te cztery następujące po sobie etapy o coraz mniej surowych zasadach mają na celu:

·         pierwsza szybki start oraz intensywną i stymulującą utratę kilogramów

·         druga regularny spadek masy ciała pozwalający dojść do upragnionej wagi

·         trzecia utrwalenie zdobytej i jescze niestabilnej wagi

·         czwarta definitywną stabilizację pod warunkiem zachowania ścisłej diety przez jeden dzień w tygodniu do końca życia

Każda z tych kuracji ma specyficzną zasadę działania i szczególną misję do spełnienia, lecz ich siłai skutecznośc wynika z zastosowania diety proteinowej, ścisłej i rygorystycznej, opartej wyłącznie na czystych proteinach w pierwszej fazie uderzeniowej, następnie naprzemiennej z dietą dopuszczającą waryzwa w fazie równomiernej utraty wagi, potem zrównowazonej w fazie trwalania wagi i wreszcie ścisłej, opartej wyłącznie na czystych proteinach, ale stosowanej tylko jeden dzień w tygodniu w fazie ostatecznej stabilizacji.

Kuracja Protal zaczyna się od ścisłej diety proteinowej trwającej od dwóch do siedmiu dni. Dzięki temu, działa na organizm przez zaskoczenie, początek kuracji jest niezwykle skuteczny i mocno motywującu do dalszego jej stosowania. Ta sama dieta stosowana naprzemiennie, nadaje moc i rytm doprowadzając do uzyskania upragnionej wagi. Dieta proteinowa, stosowana okazjonalnie, jest również filarem fazy utrwalania wagi, okresu przejściowego, między spadkiem masy ciałą i powrotem do normalnego odżywiania.

 

 

Tabela dozwolonych produktów z dużą zawartością protein
(dla 100g produktu)

 

Nabiał

Produkt

Kalorie

Tłuszcze

Białko

Węglowodany

Ser biały chudy

104

1

22

3

Twaróg wiejski lekki 0% tł. (PIĄTNICA)

88

0

18.5

3.5

Serek wiejski light (LIDL)

78

0.4

13

4.7

Jajo kurze całe gotowane

150

10.27

12.5

1

Serek wiejski lekki 2,5 % tłuszczu (PATURAGES)

82

2.5

11.9

2.3

Serek homogenizowany naturalny (OSM Łowicz)

85

3

11.2

2.1

Jogurt naturalny 0%

49

0.2

5.7

7.7

Jogurt naturalny (Zott)

65

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin