Warszawski nugat.doc

(1 KB) Pobierz

SKŁADNIKI: * 2 szklanki cukru * 2 szklanki posiekanych orzechów arachidowych * 4 czubate łyżki ciemnego kakao * 2 czubate łyżki masła * 2 łyżki dżemu morelowego lub wiśniowego * sól * 2 duże wafle tortowe SPOSÓB WYKONANIA: Z połowy szklanki wody i cukru ugotować gęsty syrop, zszumować. Zdjąć z ognia, dodać przesiane kakao, orzechy, masło i dżem oraz szczyptę soli, dokładnie wymieszać. Podgrzewać na niewielkim ogniu około 20 minut, stale mieszając - masa powinna zgęstnieć. Lekko ostudzić. Masę nugatową wyłożyć na wafel, rozsmarować i przykryć drugim waflem. Zawinąć w folię spożywczą, obciążyć (na przykład deską do krojenia) i wstawić do lodówki przynajmniej na dwie godziny. Pokroić ostrym nożem na romby lub kwadraty.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin