Pyzy z mięsem po warszawsku.doc

(1 KB) Pobierz

SKŁADNIKI: - 1 kg ziemniaków - 4 łyżki mąki - 3 jajka - sól i pieprz - 40 dag ugotowanej wołowiny - 1 cebula - 5 dag masła - 1 czerstwa bułka Sposób przyrządzania: Ziemniaki obierz i umyj. Połowę zetrzyj na drobnej tarce, mocno odciśnij wodę do miseczki. Skrobię, która osiądzie na dnie miseczki, ponownie dodaj do ziemniaków. Resztę ziemniaków ugotuj, ostudź i zmiel. Wymieszaj ugotowane i surowe ziemniaki, dodaj mąkę, 2 jajka i sól. Krótko zagnieć. Ugotowaną wołowinę zmiel z przesmażoną na maśle cebulą oraz namoczoną i odciśniętą bułką. Dodaj ostatnie jajko, przypraw. Z masy ziemniaczanej uformuj placuszki, łyżeczką nakładaj na nie farsz i sklejaj, aby powstały kulki. Wrzucaj na wrzącą wodę i gotuj 5 minut, licząc od czasu, gdy wypłyną na powierzchnię. Możesz podawać ze skwarkami z boczku przesmażonego z cebulą.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin