Potrawka mazowiecka z baraniny.doc

(0 KB) Pobierz

SKŁADNIKI: 1 kg baraniny z udźca 2 dag masła 2 dag mąki cebula, 2 cytryny pół szklanki białego wytrawnego wina 5 grzybów suszonych szczypta cukru sól włoszczyzna 3 kwaśne jabłka 25 dag ryżu 2 dag masła WYKONANIE: Obrać mięso z żył i pokrajać w kostkę. Zrumienić masło z mąką i cebulą, rozprowadzić rosołem lub wodą. Wycisnąć sok z cytryn, dodać wino oraz grzyby, umyte, namoczone poprzednio i podgotowane. Dodać cukier, sól i obgotowaną włoszczyznę. Włożyć mięso i dusić do miękkości. Pod koniec dodać 3 utarte jabłka. Osobno ugotować na gęsto ryż z masłem i solą i ułożyć wokół półmiska, oblać zrumienionym masłem, mięso z sosem włożyć w środek.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin