Papryka w jogurcie BIBER YOGURTLU.doc

(24 KB) Pobierz
Papryka w jogurcie BIBER YOGURTLU (Turcja)

Papryka w jogurcie BIBER YOGURTLU (Turcja)

2-3 duże świeże lub mrożone papryki
Ľ litra jogurtu
2 łyżki oliwy lub oleju jadalnego
sól do smaku
1 mały roztarty ząbek czosnku (dowolnie)

1. Paprykę pokrajać na ćwiartki, usunąć pestki i białe zgrubienia, wypłukać, osuszyć.
2. Ułożyć w mocno nagrzanym piekarniku, opiekać aż skórka się pomarszczy i lekko przypali. Przestudzić, odjąć skórkę.
3. Paprykę smażyć w rozgrzanej oliwie na średnim ogniu przez 3 min.
4. Usmażoną paprykę włożyć do salaterki, zalać jogurtem wymieszanym z czosnkiem, solą i oliwą.
5. Podawać na gorąco lub na zimno.
Proporcje dla 2 -3 osób
 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin