Kabaczek nadziewany
1 Mały kabaczek,20 dag chudej cielęciny lub piersi kurczaka,1 czubata łyżka płatków owsianych,1 czerstwa kajzerka,1 białko jaja,1 łyżka posiekanej natki pietruszki,majeranek, sól, olejSos:1 marchewka,1 pietruszka,1 kawałek selera,1 łyżka mąki,1 łyżka oleju,1 mały kubeczek jogurtu naturalnego,sok z cytryny,cukier, sól.
Kabaczek umyć, obrać, przekroić wzdłuż i wydrążyć. Mięso zemleć razem z namoczoną i odciśniętą z wody bułką. Do masy dodać białko, płatki owsiane i przyprawy. Całość wyrobić. Kabaczek napełnić masą, ułożyć w żaroodpornym naczyniu posmarowanym olejem, wlać 2-3 łyżki wody, przykryć i piec w piekarniku.Warzywa umyć, obrać, pokroić, zalać wrzącą wodą (1-2 szklanki), dodać olej, gotować do miękkości na małym ogniu. Warzywa wyjąć. Wymieszać jogurt z mąką, zahartować kilkoma łyżkami wrzącego wywaru, wlać do pozostałego wywaru, przyprawić sokiem z cytryny, solą i cukrem, zagotować.Kabaczek wyjąć z piekarnika na półmisek, podzielić na porcje, posypać natką pietruszki. Podawać z sosem i kaszą lub ziemniakami.
jabolek67