POTRAWY Z WARZYW
Porcja dla 4-6 osob. Czas przygotow. 40 min.2 ogorki,1 marchewka,10-12 szalotek,6-8 zabkow czosnku,kawalek swiezego imbiru (4 cm),3 swieze czerwone papryczki chilli,6 lyzek oleju,3 lyzki cukru,1/2 lyzeczki soli,1/4 lyzeczki glutaminianu sodu,3 lyzki octu.Pasta:6 suszonych czerwonych papryczek chilli,4 szalotki,kawalek swiezego imbiru (2,5 cm),1 lyzeczka kurkumy,1 lyzka pasty krewetkowej,6-8 orzeszkow cashew,oliwa.1. Nie obrane ogorki przekroic na 4 czesci. Usunac pestki, pociac na kawalkidlugosci 5 cm, a nastepnie na waskie paseczki. Marchewke oskrobac i pokroicna paseczki dlugosci 5 cm. Szalotki i czosnek obrac. Imbir obrac i pociac nawaskie wiorki. Papryczki ponacinac z obydwu stron.2. Ogorki wlozyc do osolonej wody na 10 min. Marchewke namoczyc w zwyklej wodzie. Orzeszki wyplukac (jesli sa solone) i drobno pokroic.3. Przygotowac paste: suszone papryczki zalac ciepla woda i moczyc przez 15min. Szalotki, imbir oraz papryczki drobno pokroic, a nastepnie z kurkuma,pasta krewetkowa i orzeszkami utrzec w mozdzierzu, dodajac odrobine oliwy.4. Olej rozgrzac w garnku, a nastepnie podsmazyc na nim paste przez 3 min.Wsypac cukier i wymieszac. Dodac imbir, szalotki i czosnek. Lekko podsmazyc,dodac sol i glutaminian sodu. Wymieszac, wlac ocet i jeszcze raz wymieszac.5. Marchewke odcedzic, wlozyc do garnka i smazyc przez 3-4 min., mieszajac odczasu do czasu.6. Ogorki odcedzic, dodac wraz z papryczkami do garnka i smazyc przez 4-5 min.7. Garnek zdjac z ognia, marynowane jarzyny ostudzic do temperatury pokojowej.Podawac jako dodatek do ryzu. Marynate mozna trzymac w lodowce nie dluzejniz 7 dni.
Ajwar
Składniki: 50 dag słodkiej papryki, 50 dag bakłażanów, 1 duża cebula, 2 zšbki czosnku, 2 łyżki oliwy, sól, pieprz, 1/2 łyżki octu.
Sposób przyrzšdzania: Bakłażany i paprykę upiec w piekarniku. Ostudzić. Zdjšć skórkę, posiekać drewnianš łyżkš lub nierdzewnym nożem. Dodać drobno posiekany czosnek i cebulę. Dodać pieprz, oliwę i ocet, posolić. Wstawić do lodówki.
Z czym podawać?: Podawać na zimno do mięsa i ryb pieczonych na grillu.
Składniki: 1 ananas50 dag szpinaku4 cm świeżego imbiru2 ząbki czosnkupo 1 łyżeczce sproszkowanej gorczycy, kurkumy i mielonej kolendryliść laurowy, mielone ziele angielskie i szczypta gałki muszkatołowej2 łyżki oleju10 dag pasty kokosowej1 mała pomarańczasól i pieprz kajeński ew. 1 mały strąk papryki czuszki
Opis wykonania: Ananasa obieramy i kroimy na małe kawałki. Szpinak przebieramy, dokładnie myjemy, płuczemy i osuszamy. Korzeń imbiru ucieramy na tarce, a czosnek siekamy. Łączymy wszystkie przyprawy i ucieramy w moździerzu. Na rozgrzanym w dużym rondlu oleju przesmażamy mieszankę przypraw z pastą kokosową, czosnkiem, imbirem i czuszką bez pestek. Dodajemy kawałki ananasa i szpinak. Dusimy wszystko mieszając na małym ogniu przez ok. 5 min. Doprawiamy całość sokiem z pomarańczy, solą i pieprzem kajeńskim. Przykrywamy i zdejmujemy z ognia. Po 5 min można już curry podawać, najlepiej oczywiście z ryżem
SKŁADNIKI:* 3 bakłażany* 3 zielone papryki* 2 duże cebule* 300 g pomidorów* 300 g cukinii* 6 ząbków czosnku* 1 filiżanka oliwy* 4 jaja* sól* cayenneW dużym naczyniu rozgrzać 6 łyżek oliwy i dusić w nim cebulę pokrojoną w plasterki. Następnie położyć warstwami: pokrojone w grube plastry bakłażany (bez skórki), cukinię, pokrojoną w paseczki paprykę i pomidory (bez skórki). Każdą warstwę przyprawić solą, cayenne i dobrze roztartym czosnkiem. Całość zalać pozostałą oliwą i piec pod przykryciem, w uprzednio rozgrzanym piekarniku, w temperaturze 220 stopnie przez 90 minut. Następnie wyjąć, w środku zrobić wgłębienia i wbić w nie po jednym jaju dla każdej osoby. Wstawić do piekarnika na ok. 15 minut.
składnikikabaczek/cukiniapomidory świeże lub z puszki (w kawałkach) jak świeże to bez skóry.2 ząbki czosnku 1 cebulabazylia suszona 3 łyżeczkisól,pieprzsposób przygotowaniapokrojony kabaczek smażymy aż sie zarumieni 3-4 min. dodajemy pokrojona cebulę,chwilę dusimy, potem zmiażdżony czosnek i po około 1 min. pomidory i bazylię. Wszystko dusimy według gustu, ale najlepiej jak warzywa są średnio twarde. Na koniec sól i pieprz. dorze smakuje z mięskiem lub rybką z grilla lub jako dodatek do dania drugiego.
składniki4-5 pomidorówgarść orzechów włoskich2 małe jogurty naturalneszczypta soliszczypta pieprzu czarnegołyżeczka (płaska) czosnku w proszkusposób przygotowaniaNajlepsze są do tego małe, twarde pomidory. Umyte i osuszone kroję w ósemki. Jogurt mieszam z solą, pieprzem i czosnkiem. Tak przygotowanym sosem polewam pomidorki, ułożone na płytkim półmisku. Całość posypuje obficie (rozdrobnionymi) orzechami.
Składniki: Babeczki: 230 g mški, 60 g masła, 4 łyżki wody, szczypta soli.
Krem: 400 g brokułów, 4 łyżki mietany 30%, 1 łyżka żelatyny, sól.
Ponadto: 100 g różyczek kalafiora, masło do foremek.
Sposób przyrzšdzania: Babeczki: Mškę, zimnš wodę, masło i sól wymieszać. Foremki do babeczek wysmarować masłem i wylepić ciastem. Piec przez 15 minut w temperaturze 200 C.
Krem: Brokuły włożyć do wrzšcej, osolonej wody i gotować pod przykryciem około 10 minut. Żelatynę przyrzšdzić według przepisu podanego na opakowaniu. Brokuły odcedzić, ostudzić, zmiksować, posolić i wymieszać z żelatynš oraz ubitš mietanš.
Babeczki z masš brokułowš: Kalafior ugotować w osolonej wodzie. Babeczki napełnić kremem, ułożyć kawałki kalafiora i dowolnie udekorować.Babeczki z pieczarkami
składnikiCiasto:200 g. mąki krupczatki100 g. schłodzonego masłazimna woda (do połączenia składników ok. 3 łyżek)sólFarsz:½ kg małych pieczarek2 jajkakubek gęstej śmietanygałka muszkatołowavegetapieprzsposób przygotowaniaZrobić kruche ciasto. Mąkę posiekać z masłem i solą dwoma nożami na krzyż, aż powstaną malutkie grudki, dodać odrobinę zimnej wody i spróbować połączyć składniki ręcznie. Jeśli ciasto nie chce się połączyć, dodać jeszcze trochę lodowatej wody. Ciasta nie należy długo wyrabiać, gdyż będzie twarde. Schłodzić w lodówce.Schłodzone ciasto rozwałkować i powycinać kółka wielkości foremek do babeczek, umieścić w natłuszczonych foremkach, ponakłuwać i zapiec w piekarniku nagrzanym do 200 st. ok. 8 minut (mniej więcej)Pieczarki pokroić w plasterki, a jeśli są spore, w półplasterki. Podsmażyć na maśle lub oliwie, na dość dużym ogniu często mieszając. Rozłożyć na podpieczonych babeczkach.Jajka roztrzepać ze śmietaną, dodać przyprawy i polać pieczarki. Szybciutko wstawić babeczki do piekarnika i zapiec, aż wierzch się zrumieni.
1 duży bakłażan250 g mielonej wołowiny1 cebula2 ząbki czosnkupól papryki czerwonej10 dkg sera feta4 plasterki sera mozarellapól łyżeczki chilisól pieprz papryka słodkaja jeszcze dodaje trochę bazylii i oreganoPrzecinamy bakłażana wzdłuż i nacinamy miąższ w kratkę tak, aby nie pociąćłupinek i wkładamy do piekarnika na 0,5h w 200 stopni.A i jeszcze trzeba je nasmarować oliwa z oliwek (miąższ oczywiście)Wyjmujemy i wyciągamy miąższ i zostawiamy łupinki.Na patelnie wkładamy pokrojona w kostkę cebule z czosnkiem i smażymy kilkaminut i dokładamy paprykę pociętą w kostkę, następnie mięso i przyprawysmażyć tak z 5 minut, potem dokładamy miąższ bakłażana i smażymy jeszcze zkilka minut a na koniec ser feta i smażyć żeby się rozpuścił. Taki farsznakładamy do łupinek po bakłażanach i kładziemy na wierzch ser mozarella, ido piekarnika żeby się ser rozpuścił, i życzę smacznego.
Porcja dla 4 osob. Czas przygotow. 1 godz. 5 min.2 baklazany,2 jaja,1 posiekana cebula,1 obrany pomidor,1 zolta obrana papryka,10 oliwek bez pestek,1 lyzka kaparow,1 lyzka zielonej pietruszki i bazylii,4 lyzki oliwy,tarta bulka,sol, pieprz.1. Baklazany przekroic wzdluz na polowe. Wydrazyc zostawiajac przy skorce cienka warstwe miazszu. Wyjety miazsz pokroic w kostke i razem z cebula podsmazyc na oliwie. Dodac pokrojony pomidor z papryka, kapary, oliwki i ziola.2. Patelnie zdjac z ognia, do masy dodac jaja, sol, pieprz. Wymieszac. Napelnicbaklazany, posypac tarta bulka i polac oliwa. Piec ok. 45 min w temp. 180żC.
Składniki:3 bakłażany20 dag tłustego twarogu2 jajka5 filetów anchois2 łyżki kaparów5 łyżek startego sera żółtego1 pęczek natki pietruszkiszczypta pieprzu1 mały sok pomidorowy
Opis wykonania:Bakłażany kroimy wzdłuż na pół, nie obierając ich ze skórki i układamy na lekko wysmarowanej tłuszczem blasze. Pieczemy wgorącym piekarniku przez 5-8 min. Następnie ostrym nożem podważamy ostrożnie miąższ tak, by nie uszkodzić skóry.Miseczki bakłażanowe odstawiamy na później do faszerowania. Miąższ bakłażanów rozdrabniamy widelcem i mieszamy z twarogiem i resztą składników. Na koniec łączymy z połową sokupomidorowego i doprawiamy solą i pieprzem.Miseczki ze skórek bakłażanów napełniamy powstałą masą i układamy jedną obok drugiej w natłuszczonym naczyniu.Polewamy pozostałym sokiem pomidorowym, posypujemy wiórkami masła i tartym serem. Zapiekamy w średnio gorącympiekarniku przez pół godziny
Składniki:3 bakłażany20 dag tłustego twarogu2 jajka5 łyżek startego sera żółtego5 filetów anchois2 łyżki kaparów1 pęczek natki pietruszkiszczypta pieprzu1 mały sok pomidorowy
Opis wykonania:Bakłażany kroimy wzdłuż na pół, nie obierając ich ze skórki, układamy na lekko wysmarowanej tłuszczem blasze. Pieczemy w gorącym piekarniku przez 5-8 minut.Następnie ostrym nożem podważamy ostrożnie miąższ, tak by nie uszkodzić skóry. Miseczki bakłażanowe odstawiamy na później do faszerowania. Miąższbakłażanów rozdrabniamy widelcem i mieszamy z twarogiem i resztą składników. Na koniec łączymy z połową soku pomidorowego i doprawiamy solą i pieprzem. Miseczki ze skórek bakłażanów napełniamy powstałą masą i układamy obok siebie w wysmarowanym tłuszczem naczyniu. Polewamy pozostałym sokiempomidorowym, posypujemy wiórkami masła i tartym serem. Zapiekamy w średnio gorącym piekarniku przez pół godziny
składniki4 małe bakłażany6 małych pomidorów1 cebula duża10 dag sera żółtego, np. gouda15 dag ryżu1 szkl rosoły (może być z kostki)5-6 łyżek oleju0,5 łyżeczki majerankusól, pieprz2,5 kubeczka jogurtu naturalnego (Danone)1 pęczek szczypiorku2 ząbki czosnkusól, pieprzsposób przygotowaniaJogurt wymieszać z szczypiorkiem drobno pokrojonym i zmiażdżonymi ząbkami czosnku. Odstawić na przegryzienia się do lodówki.Bakłażany oczyścić, przekroić na pół, posypać delikatnie solą i odstawić na pół godziny, żeby bakłażany puściły sok. Potem należy je umyć, osuszyć i wydrążyć miąższ. Połowę wydrążone miąższu kroimy w kostkę, druga połowa niestety do niczego się przy tej potrawie więcej nie przyda. Pomidory sparzyć, zdjąć skórę, pokroić w kostkę. Cebule obrać, pokroić w kostkę, ser zetrzeć na tarce jarzynowej. Na patelni rozgrzać olej, zeszklić cebulę, dodać miąższ bakłażanów i dusić ok. 5 min. Dodać pomidory i ryż, dusić jeszcze ze dwie minuty. Zdjąć z ognia i dodać ze trzy czwarte ilości sera żółtego, mieszać aż się ser prawie rozpuści i połączy wszystkie składniki. Doprawić do smaku solą, pieprzem i majerankiem. Bakłażany napełnić farszem, układać w żaroodpornym naczyniu, posypać reszta startego sera, zalać rosołkiem. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez 45 minut. Do sosu jogurtowego można dodać 0,5 pęczka posiekanej natki pietruszki. Ja nie lubię wiec nie dodaję:)
6 bakłażanów,5 cebul,10 ząbków czosnku,5 pomidorów,375 ml oleju,sól, pieprz,zieleninaBakłażany wymyć, usunąć liście, łodygę zostawić, przeciąć na pół, posolić. Wlać na patelnię 2/3 oleju, podgrzać, włożyć bakłażany, smażyć z obu stron, zdjąć z patelni. Cebulę pokroić w cienkie plastry, ząbki czosnku podzielić wzdłuż na 3-4 części, pomidory obrać ze skóry, podzielić, oczyścić z pestek. Na patelnię po smażeniu bakłażanów wrzucić cebulę i czosnek, gdy zmiękną dodać posiekaną zieleninę, pomidory, sól i pieprz, dobrze wymieszać, smażyć jeszcze chwilę, przestudzić. Bakłażany ułożyć w szerokim naczyniu do zapiekania, nałożyć na nie farsz, wlać szklankę wody i resztę oleju. Zapiekać w średnio nagrzanym piekarniku przez godzinę. Podawać na zimno.
Składniki: 2 średnie bakłażany3 dag soli2 spore ząbki czosnku1 strąk ostrej, czerwonej papryczki chili50 ml octu balsamicznegooliwa z oliwek
Opis wykonania: Bakłażany myjemy i kroimy w plasterki grubości ok. 1 cm. Posypujemy solą i odstawiamy na 30 min. Opłukujemy warzywa i osuszamy papierowym ręcznikiem. Na patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy na niej plastry bakłażana z obu stron na złoty kolor. Następnie wykładamy bakłażana na pergamin, a po odsączeniu nadmiaru tłuszczu układamy w płytkim szklanym naczyniu. Czosnek kroimy w cieniutkie wiórki, podobnie postępujemy z papryczką chili. Plastry bakłażana skrapiamy równomiernie octem balsamicznym i posypujemy czosnkiem i papryczką. Całość zalewamy świeżą oliwą połączoną z pozostałą ze smażenia. Odstawiamy w chłodne miejsce na 2 dni. Podajemy wyjęte z lodówki 2 godziny wcześniej.
Składniki: 6 małych bakłażanów, 4 duże ziemniaki, 3 łyżki posiekanej natki kolendry lub pietruszki, 1/2 szklanki jogurtu, 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne, 2 łyżeczki mielonej kolendry, szczypta cynamonu i imbiru, 1 szklanka oleju do smażenia.Sposób przyrzšdzania: Bakłażany przekrój wzdłuż na pół, posól, pozostaw na godzinę, po czym opłucz i osusz papierowym ręcznikiem. Ziemniaki w łupinach ugotuj w osolonej wodzie do miękkoci. Ostud, obierz i rozdrobnij widelcem. Z bakłażanów wybierz mišższ, pozostawiajšc centymetrowš warstwę tuż przy skórce i pokrój go w drobnš kosteczkę. Usmaż partiami na złotobršzowo na rozgrzanym oleju jak frytki. Wymieszaj wszystkie składniki wraz z jednš łyżeczkš soli na gęsty farsz. Nadziewane nim połówki bakłażanów układaj w żaroodpornym naczyniu i piecz w temperaturze 150 C przez godzinę. Tak przyrzšdzone bakłażany można podawać jako danie główne na kolację lub jako przystawkę na obiad. Bakłażany nadziewane
Składniki: 3-4 bakłażany30 dag mieszanego mięsa mielonego2 cebule2 jajka5 dag parmezanu10 dag startego sera żółtego10 dag ugotowanego ryżu1 pęczek pietruszki5 łyżek oliwy z oliwek1 łyżka masłasól i pieprz do smaku1-2 łyżeczki posiekanych listków bazylii1 mały sok pomidorowy
Opis wykonania: Oberżyny opiekamy tak jak w przepisie na bakłażany faszerowane z Palermo i podobnie wydrążamy z nich miąższ zostawiając nienaruszone skórki. Miąższ bakłażana siekamy z natką pietruszki, cebulą i listkami bazylii. Masę dusimy przez kilka minut na oliwie, a następnie dodajemy mielone mięso. Pod przykryciem dusimy całość jeszcze około pół godziny. Studzimy, a następnie łączymy z ugotowanym na sypko ryżem, posiekanymi jajkami ugotowanymi na twardo, tartym serem i przyprawami. Wszystkie składniki łączymy z sokiem pomidorowym i dokładnie mieszamy. Tak przygotowaną masą wypełniamy skórki bakłażanów, posypujemy wiórkami masła i startym żółtym serem. Zapiekamy około 20 minut w niezbyt gorącym piekarniku
składniki1 - 2 baklazany przecier pomidorowy lub pomidory w zalewie (ew, świeże , sparzone, obrane, pozbawiojne pestek) świeża bazylia (od biedy suszona ) chilli (śiwże lub w proszku) serek homogenizowany (typu Toska...) czosnek (sporo) oliwa z oliwek sól pieprzsposób przygotowaniaBakłazany pokroić w plastry, posolić, odłożyć (niech sie pocą). Bazylię poszatkowac. Pomidory + oliwa+ bazylia + sol + pieprz +chilli gotowac na małym ogniu (ok 20 min). Serek homogenizowany połaczyc z przetartym (zmiażdzoneym) czosnkiem i solą. Wstawic do lodówki Bakłazany opłukac i osuszyc. Smażyc na beztłuszczowej patelni (lub na grillu) z obu stron (tylko króciutko) Na talerzu układać : sos pomidorowy bakłazany skropione oliwą serek z czosnkiem "wiezyczki" posypać pieprzem i udekorowac liskiem bazylii
składniki600 gr. bakłażanów 200 gr. mozzarelli w cienkie plasterki 2 łyżki mąki 300 gr. pomidorów bez skórki i nasion (pelati z puszki) pół cebuli 6 listków bazylii 70 gr. parmigiano startego 6 łyżek oliwy plus sporo oliwy do smażenia sól pieprz sposób przygotowaniaBakłażany umyć, pokroić w 1 cm. plastry wzdłuż, posolić, położyć na ukośnie ustawionej desce żeby obciekły na 1 godzinę. Opłukać z soli pod kranem, osuszyć papierowym ręcznikiem, posypać lekko mąką. Zagrzać oliwę na patelni, jak zaczyna dymić usmażyć na złoto z obu stron. Osączyć nadmiar tłuszczu na papierowych ręcznikach. Na trzech łyżkach oliwy na drugiej patelni podsmażyć posiekaną cebulę, pomidory przetrzeć na sicie, dodać do cebuli, posolić, popieprzyć. Gotować sos na małym ogniu 15 minut. Pod koniec dodać liście bazylii. Wysmarować tłuszczem formę do zapiekanek. Ułożyć warstwę bakłażanów, warstwę mozzarelli, wartwę sosu pomidorowego, posypać parmezanem. Zrobić tych warstw kilka, kończąc sosem i parmezanem. Polać z wierzchu oliwą. Siup do pieca na 180 stopni na 15 minut aż będzie złote na powierzchni.
Składniki: 60 dag bakłażanówsok z 1 cytrynysól200 ml oleju do smażeniaSOS: 1 łyżka octu (najlepiej winnego)2 łyżki oliwyłyżka ziół prowansalskich1 łyżka musztardy2 ząbki czosnku2 filety anchoissól i pieprz
Opis wykonania: Bakłażany myjemy, kroimy wzdłuż w plastry o grubości 6-7 mm, solimy i kropimy sokiem z cytryny. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy w jednej warstwie plastry bakłażanów z obu stron na brązowo. Usmażone plastry wyjmujemy, odsączamy na bibule i smażymy kolejne plastry. Ocet mieszamy z oliwą, solą, pieprzem, ziołami, łyżką musztardy, zmiażdżonym czosnkiem i roztartymi filetami anchois. Składniki sosu ucieramy na jednolitą masę i podajemy w oddzielnym naczyniu do polewania lub maczania w nim usmażonych plastrów bakłażanów
Porcja dla 4 osob. Czas przygotow. 35 min.600 g baklazanow,300 ml oleju,1 lyzka octu,1/2 cytryny,2 lyzki oliwy z oliwek,1-2 zabki czosnku,ziola prowansalskie, sol, pieprz.1. Baklazany umyc, obciac konce, nastepnie pokroic wzdluz na plastry grubosci6-7 mm, posolic i skropic sokiem z cytryny.2. Na duzej patelni rozgrzac polowe oleju, wlozyc czesc pokrojonych baklazanow,smazyc z obu stron na brazowy kolor. Usmazone plastry wyjac.3. Wlac reszte oleju i smazyc pozostale baklazany. Usmazone osaczyc z tluszczu.4. Czosnek rozetrzec z sola, dodac ocet, pieprz, ziola, pliwe. Wymieszac. Polac...
jabolek67