Potrawy z warzyw 2.doc

(815 KB) Pobierz
POTRAWY Z WARZYW

POTRAWY Z WARZYW

 

 

Acar - marynowane jarzyny


Porcja dla 4-6 osob. Czas przygotow. 40 min.
2 ogorki,
1 marchewka,
10-12 szalotek,
6-8 zabkow czosnku,
kawalek swiezego imbiru (4 cm),
3 swieze czerwone papryczki chilli,
6 lyzek oleju,
3 lyzki cukru,
1/2 lyzeczki soli,
1/4 lyzeczki glutaminianu sodu,
3 lyzki octu.
Pasta:
6 suszonych czerwonych papryczek chilli,
4 szalotki,
kawalek swiezego imbiru (2,5 cm),
1 lyzeczka kurkumy,
1 lyzka pasty krewetkowej,
6-8 orzeszkow cashew,
oliwa.

1. Nie obrane ogorki przekroic na 4 czesci. Usunac pestki, pociac na kawalki
dlugosci 5 cm, a nastepnie na waskie paseczki. Marchewke oskrobac i pokroic
na paseczki dlugosci 5 cm. Szalotki i czosnek obrac. Imbir obrac i pociac na
waskie wiorki. Papryczki ponacinac z obydwu stron.
2. Ogorki wlozyc do osolonej wody na 10 min. Marchewke namoczyc w zwyklej wodzie. Orzeszki wyplukac (jesli sa solone) i drobno pokroic.
3. Przygotowac paste: suszone papryczki zalac ciepla woda i moczyc przez 15
min. Szalotki, imbir oraz papryczki drobno pokroic, a nastepnie z kurkuma,
pasta krewetkowa i orzeszkami utrzec w mozdzierzu, dodajac odrobine oliwy.
4. Olej rozgrzac w garnku, a nastepnie podsmazyc na nim paste przez 3 min.
Wsypac cukier i wymieszac. Dodac imbir, szalotki i czosnek. Lekko podsmazyc,
dodac sol i glutaminian sodu. Wymieszac, wlac ocet i jeszcze raz wymieszac.
5. Marchewke odcedzic, wlozyc do garnka i smazyc przez 3-4 min., mieszajac od
czasu do czasu.
6. Ogorki odcedzic, dodac wraz z papryczkami do garnka i smazyc przez 4-5 min.
7. Garnek zdjac z ognia, marynowane jarzyny ostudzic do temperatury pokojowej.
Podawac jako dodatek do ryzu. Marynate mozna trzymac w lodowce nie dluzej
niz 7 dni.

 

 

 

Ajwar

 

Składniki:              50 dag słodkiej papryki, 50 dag bakłażanów, 1 duża cebula, 2 zšbki czosnku, 2 łyżki oliwy, sól, pieprz, 1/2 łyżki octu.

Sposób przyrzšdzania:   Bakłażany i paprykę upiec w piekarniku. Ostudzić. Zdjšć skórkę, posiekać drewnianš łyżkš lub nierdzewnym nożem. Dodać drobno posiekany czosnek i cebulę. Dodać pieprz, oliwę i ocet, posolić. Wstawić do lodówki.

Z czym podawać?:   Podawać na zimno do mięsa i ryb pieczonych na grillu.

 

 

Ananasowe curry ze szpinakiem

 

Składniki:
1 ananas
50 dag szpinaku
4 cm świeżego imbiru
2 ząbki czosnku
po 1 łyżeczce sproszkowanej gorczycy, kurkumy i mielonej kolendry
liść laurowy, mielone ziele angielskie i szczypta gałki muszkatołowej
2 łyżki oleju
10 dag pasty kokosowej
1 mała pomarańcza
sól i pieprz kajeński
ew. 1 mały strąk papryki czuszki

Opis wykonania:
Ananasa obieramy i kroimy na małe kawałki. Szpinak przebieramy, dokładnie myjemy, płuczemy i osuszamy. Korzeń imbiru ucieramy na tarce, a czosnek siekamy. Łączymy wszystkie przyprawy i ucieramy w moździerzu. Na rozgrzanym w dużym rondlu oleju przesmażamy mieszankę przypraw z pastą kokosową, czosnkiem, imbirem i czuszką bez pestek. Dodajemy kawałki ananasa i szpinak. Dusimy wszystko mieszając na małym ogniu przez ok. 5 min. Doprawiamy całość sokiem z pomarańczy, solą i pieprzem kajeńskim. Przykrywamy i zdejmujemy z ognia. Po 5 min można już curry podawać, najlepiej oczywiście z ryżem

 

 

Arabski bukiet z warzyw


SKŁADNIKI:
* 3 bakłażany
* 3 zielone papryki
* 2 duże cebule
* 300 g pomidorów
* 300 g cukinii
* 6 ząbków czosnku
* 1 filiżanka oliwy
* 4 jaja
* sól
* cayenne

W dużym naczyniu rozgrzać 6 łyżek oliwy i dusić w nim cebulę pokrojoną w plasterki. Następnie położyć warstwami: pokrojone w grube plastry bakłażany (bez skórki), cukinię, pokrojoną w paseczki paprykę i pomidory (bez skórki). Każdą warstwę przyprawić solą, cayenne i dobrze roztartym czosnkiem. Całość zalać pozostałą oliwą i piec pod przykryciem, w uprzednio rozgrzanym piekarniku, w temperaturze 220 stopnie przez 90 minut. Następnie wyjąć, w środku zrobić wgłębienia i wbić w nie po jednym jaju dla każdej osoby. Wstawić do piekarnika na ok. 15 minut.

 

 

aromatyczny kabaczek


składniki
kabaczek/cukinia
pomidory świeże lub z puszki (w kawałkach) jak świeże to bez skóry.
2 ząbki czosnku
1 cebula
bazylia suszona 3 łyżeczki
sól,pieprz

sposób przygotowania
pokrojony kabaczek smażymy aż sie zarumieni 3-4 min. dodajemy pokrojona cebulę,chwilę dusimy, potem zmiażdżony czosnek i po około 1 min. pomidory i bazylię. Wszystko dusimy według gustu, ale najlepiej jak warzywa są średnio twarde. Na koniec sól i pieprz.
dorze smakuje z mięskiem lub rybką z grilla lub jako dodatek do dania drugiego.

 

 

Awanturka pomidorowo-orzechowa


składniki
4-5 pomidorów
garść orzechów włoskich
2 małe jogurty naturalne
szczypta soli
szczypta pieprzu czarnego
łyżeczka (płaska) czosnku w proszku

sposób przygotowania
Najlepsze są do tego małe, twarde pomidory.
Umyte i osuszone kroję w ósemki.
Jogurt mieszam z solą, pieprzem i czosnkiem. Tak przygotowanym sosem polewam pomidorki, ułożone na płytkim półmisku. Całość posypuje obficie (rozdrobnionymi) orzechami.

 

 

 

Babeczki Z Masš Brokułowš

 

Składniki:              Babeczki:   230 g mški, 60 g masła, 4 łyżki wody, szczypta soli.

              Krem:   400 g brokułów, 4 łyżki mietany 30%, 1 łyżka żelatyny, sól.

              Ponadto:   100 g różyczek kalafiora, masło do foremek.

Sposób przyrzšdzania:   Babeczki:   Mškę, zimnš wodę, masło i sól wymieszać. Foremki do babeczek wysmarować masłem i wylepić ciastem. Piec przez 15 minut w temperaturze 200 C.

              Krem:   Brokuły włożyć do wrzšcej, osolonej wody i gotować pod przykryciem około 10 minut. Żelatynę przyrzšdzić według przepisu podanego na opakowaniu. Brokuły odcedzić, ostudzić, zmiksować, posolić i wymieszać z żelatynš oraz ubitš mietanš.

              Babeczki z masš brokułowš:   Kalafior ugotować w osolonej wodzie. Babeczki napełnić kremem, ułożyć kawałki kalafiora i dowolnie udekorować.



Babeczki z pieczarkami


składniki
Ciasto:

200 g. mąki krupczatki
100 g. schłodzonego masła
zimna woda (do połączenia składników ok. 3 łyżek)
sól

Farsz:

½ kg małych pieczarek
2 jajka
kubek gęstej śmietany
gałka muszkatołowa
vegeta
pieprz


sposób przygotowania
Zrobić kruche ciasto. Mąkę posiekać z masłem i solą dwoma nożami na krzyż, aż powstaną malutkie grudki, dodać odrobinę zimnej wody i spróbować połączyć składniki ręcznie. Jeśli ciasto nie chce się połączyć, dodać jeszcze trochę lodowatej wody. Ciasta nie należy długo wyrabiać, gdyż będzie twarde. Schłodzić w lodówce.

Schłodzone ciasto rozwałkować i powycinać kółka wielkości foremek do babeczek, umieścić w natłuszczonych foremkach, ponakłuwać i zapiec w piekarniku nagrzanym do 200 st. ok. 8 minut (mniej więcej)
Pieczarki pokroić w plasterki, a jeśli są spore, w półplasterki. Podsmażyć na maśle lub oliwie, na dość dużym ogniu często mieszając. Rozłożyć na podpieczonych babeczkach.

Jajka roztrzepać ze śmietaną, dodać przyprawy i polać pieczarki. Szybciutko wstawić babeczki do piekarnika i zapiec, aż wierzch się zrumieni.

 

Bakłażan


1 duży bakłażan
250 g mielonej wołowiny
1 cebula
2 ząbki czosnku
pól papryki czerwonej
10 dkg sera feta
4 plasterki sera mozarella
pól łyżeczki chili
sól pieprz papryka słodka
ja jeszcze dodaje trochę bazylii i oregano
Przecinamy bakłażana wzdłuż i nacinamy miąższ w kratkę tak, aby nie pociąć
łupinek i wkładamy do piekarnika na 0,5h w 200 stopni.
A i jeszcze trzeba je nasmarować oliwa z oliwek (miąższ oczywiście)
Wyjmujemy i wyciągamy miąższ i zostawiamy łupinki.
Na patelnie wkładamy pokrojona w kostkę cebule z czosnkiem i smażymy kilka
minut i dokładamy paprykę pociętą w kostkę, następnie mięso i przyprawy
smażyć tak z 5 minut, potem dokładamy miąższ bakłażana i smażymy jeszcze z
kilka minut a na koniec ser feta i smażyć żeby się rozpuścił. Taki farsz
nakładamy do łupinek po bakłażanach i kładziemy na wierzch ser mozarella, i
do piekarnika żeby się ser rozpuścił, i życzę smacznego.

 

 

Bakłażany faszerowane


Porcja dla 4 osob. Czas przygotow. 1 godz. 5 min.
2 baklazany,
2 jaja,
1 posiekana cebula,
1 obrany pomidor,
1 zolta obrana papryka,
10 oliwek bez pestek,
1 lyzka kaparow,
1 lyzka zielonej pietruszki i bazylii,
4 lyzki oliwy,
tarta bulka,
sol, pieprz.

1. Baklazany przekroic wzdluz na polowe. Wydrazyc zostawiajac przy skorce cienka warstwe miazszu. Wyjety miazsz pokroic w kostke i razem z cebula podsmazyc na oliwie. Dodac pokrojony pomidor z papryka, kapary, oliwki i ziola.
2. Patelnie zdjac z ognia, do masy dodac jaja, sol, pieprz. Wymieszac. Napelnic
baklazany, posypac tarta bulka i polac oliwa. Piec ok. 45 min w temp. 180żC.

 

 

 

Bakłażany faszerowane po sycylijsku

 

Składniki:
3 bakłażany
20 dag tłustego twarogu
2 jajka
5 filetów anchois
2 łyżki kaparów
5 łyżek startego sera żółtego
1 pęczek natki pietruszki
szczypta pieprzu
1 mały sok pomidorowy

Opis wykonania:
Bakłażany kroimy wzdłuż na pół, nie obierając ich ze skórki i układamy na lekko wysmarowanej tłuszczem blasze. Pieczemy wgorącym piekarniku przez 5-8 min. Następnie ostrym nożem podważamy ostrożnie miąższ tak, by nie uszkodzić skóry.Miseczki bakłażanowe odstawiamy na później do faszerowania. Miąższ bakłażanów rozdrabniamy widelcem i mieszamy z twarogiem i resztą składników. Na koniec łączymy z połową sokupomidorowego i doprawiamy solą i pieprzem.Miseczki ze skórek bakłażanów napełniamy powstałą masą i układamy jedną obok drugiej w natłuszczonym naczyniu.Polewamy pozostałym sokiem pomidorowym, posypujemy wiórkami masła i tartym serem. Zapiekamy w średnio gorącympiekarniku przez pół godziny

 

 

Bakłażany faszerowane z Palermo

 

Składniki:
3 bakłażany
20 dag tłustego twarogu
2 jajka
5 łyżek startego sera żółtego
5 filetów anchois
2 łyżki kaparów
1 pęczek natki pietruszki
szczypta pieprzu
1 mały sok pomidorowy

Opis wykonania:
Bakłażany kroimy wzdłuż na pół, nie obierając ich ze skórki, układamy na lekko wysmarowanej tłuszczem blasze. Pieczemy w gorącym piekarniku przez 5-8 minut.Następnie ostrym nożem podważamy ostrożnie miąższ, tak by nie uszkodzić skóry. Miseczki bakłażanowe odstawiamy na później do faszerowania. Miąższbakłażanów rozdrabniamy widelcem i mieszamy z twarogiem i resztą składników. Na koniec łączymy z połową soku pomidorowego i doprawiamy solą i pieprzem. Miseczki ze skórek bakłażanów napełniamy powstałą masą i układamy obok siebie w wysmarowanym tłuszczem naczyniu. Polewamy pozostałym sokiempomidorowym, posypujemy wiórkami masła i tartym serem. Zapiekamy w średnio gorącym piekarniku przez pół godziny

 

 

Bakłażany faszerowane z sosem jogurtowo-szczypiorkowym


składniki
4 małe bakłażany
6 małych pomidorów
1 cebula duża
10 dag sera żółtego, np. gouda
15 dag ryżu
1 szkl rosoły (może być z kostki)
5-6 łyżek oleju
0,5 łyżeczki majeranku
sól, pieprz


2,5 kubeczka jogurtu naturalnego (Danone)
1 pęczek szczypiorku
2 ząbki czosnku
sól, pieprz


sposób przygotowania
Jogurt wymieszać z szczypiorkiem drobno pokrojonym i zmiażdżonymi ząbkami czosnku. Odstawić na przegryzienia się do lodówki.

Bakłażany oczyścić, przekroić na pół, posypać delikatnie solą i odstawić na pół godziny, żeby bakłażany puściły sok. Potem należy je umyć, osuszyć i wydrążyć miąższ. Połowę wydrążone miąższu kroimy w kostkę, druga połowa niestety do niczego się przy tej potrawie więcej nie przyda. Pomidory sparzyć, zdjąć skórę, pokroić w kostkę. Cebule obrać, pokroić w kostkę, ser zetrzeć na tarce jarzynowej.

Na patelni rozgrzać olej, zeszklić cebulę, dodać miąższ bakłażanów i dusić ok. 5 min. Dodać pomidory i ryż, dusić jeszcze ze dwie minuty. Zdjąć z ognia i dodać ze trzy czwarte ilości sera żółtego, mieszać aż się ser prawie rozpuści i połączy wszystkie składniki. Doprawić do smaku solą, pieprzem i majerankiem.

Bakłażany napełnić farszem, układać w żaroodpornym naczyniu, posypać reszta startego sera, zalać rosołkiem. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez 45 minut.



Do sosu jogurtowego można dodać 0,5 pęczka posiekanej natki pietruszki. Ja nie lubię wiec nie dodaję:)

 

 

 

Bakłażany Imam


6 bakłażanów,
5 cebul,
10 ząbków czosnku,
5 pomidorów,
375 ml oleju,
sól, pieprz,
zielenina

Bakłażany wymyć, usunąć liście, łodygę zostawić, przeciąć na pół, posolić. Wlać na patelnię 2/3 oleju, podgrzać, włożyć bakłażany, smażyć z obu stron, zdjąć z patelni. Cebulę pokroić w cienkie plastry, ząbki czosnku podzielić wzdłuż na 3-4 części, pomidory obrać ze skóry, podzielić, oczyścić z pestek. Na patelnię po smażeniu bakłażanów wrzucić cebulę i czosnek, gdy zmiękną dodać posiekaną zieleninę, pomidory, sól i pieprz, dobrze wymieszać, smażyć jeszcze chwilę, przestudzić. Bakłażany ułożyć w szerokim naczyniu do zapiekania, nałożyć na nie farsz, wlać szklankę wody i resztę oleju. Zapiekać w średnio nagrzanym piekarniku przez godzinę. Podawać na zimno.

 

 

 

Bakłażany marynowane

 

Składniki:
2 średnie bakłażany
3 dag soli
2 spore ząbki czosnku
1 strąk ostrej, czerwonej papryczki chili
50 ml octu balsamicznego
oliwa z oliwek

Opis wykonania:
Bakłażany myjemy i kroimy w plasterki grubości ok. 1 cm. Posypujemy solą i odstawiamy na 30 min. Opłukujemy warzywa i osuszamy papierowym ręcznikiem. Na patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy na niej plastry bakłażana z obu stron na złoty kolor. Następnie wykładamy bakłażana na pergamin, a po odsączeniu nadmiaru tłuszczu układamy w płytkim szklanym naczyniu. Czosnek kroimy w cieniutkie wiórki, podobnie postępujemy z papryczką chili. Plastry bakłażana skrapiamy równomiernie octem balsamicznym i posypujemy czosnkiem i papryczką. Całość zalewamy świeżą oliwą połączoną z pozostałą ze smażenia. Odstawiamy w chłodne miejsce na 2 dni. Podajemy wyjęte z lodówki 2 godziny wcześniej.

 

 

Bakłażany Nadziewane I


Składniki:              6 małych bakłażanów, 4 duże ziemniaki, 3 łyżki posiekanej natki kolendry lub pietruszki, 1/2 szklanki jogurtu, 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne, 2 łyżeczki mielonej kolendry, szczypta cynamonu i imbiru, 1 szklanka oleju do smażenia.
Sposób przyrzšdzania:   Bakłażany przekrój wzdłuż na pół, posól, pozostaw na godzinę, po czym opłucz i osusz papierowym ręcznikiem. Ziemniaki w łupinach ugotuj w osolonej wodzie do miękkoci. Ostud, obierz i rozdrobnij widelcem. Z bakłażanów wybierz mišższ, pozostawiajšc centymetrowš warstwę tuż przy skórce i pokrój go w drobnš kosteczkę. Usmaż partiami na złotobršzowo na rozgrzanym oleju jak frytki. Wymieszaj wszystkie składniki wraz z jednš łyżeczkš soli na gęsty farsz. Nadziewane nim połówki bakłażanów układaj w żaroodpornym naczyniu i piecz w temperaturze 150 C przez godzinę. Tak przyrzšdzone bakłażany można podawać jako danie główne na kolację lub jako przystawkę na obiad.



Bakłażany nadziewane

 

Składniki:
3-4 bakłażany
30 dag mieszanego mięsa mielonego
2 cebule
2 jajka
5 dag parmezanu
10 dag startego sera żółtego
10 dag ugotowanego ryżu
1 pęczek pietruszki
5 łyżek oliwy z oliwek
1 łyżka masła
sól i pieprz do smaku
1-2 łyżeczki posiekanych listków bazylii
1 mały sok pomidorowy

Opis wykonania:
Oberżyny opiekamy tak jak w przepisie na bakłażany faszerowane z Palermo i podobnie wydrążamy z nich miąższ zostawiając nienaruszone skórki. Miąższ bakłażana siekamy z natką pietruszki, cebulą i listkami bazylii. Masę dusimy przez kilka minut na oliwie, a następnie dodajemy mielone mięso. Pod przykryciem dusimy całość jeszcze około pół godziny. Studzimy, a następnie łączymy z ugotowanym na sypko ryżem, posiekanymi jajkami ugotowanymi na twardo, tartym serem i przyprawami. Wszystkie składniki łączymy z sokiem pomidorowym i dokładnie mieszamy. Tak przygotowaną masą wypełniamy skórki bakłażanów, posypujemy wiórkami masła i startym żółtym serem. Zapiekamy około 20 minut w niezbyt gorącym piekarniku

 

 

Baklażany "patriotyczne" :)


składniki
1 - 2 baklazany
przecier pomidorowy lub pomidory w zalewie (ew, świeże , sparzone, obrane, pozbawiojne pestek)
świeża bazylia (od biedy suszona )
chilli (śiwże lub w proszku)
serek homogenizowany (typu Toska...)
czosnek (sporo)
oliwa z oliwek
sól
pieprz

sposób przygotowania
Bakłazany pokroić w plastry, posolić, odłożyć (niech sie pocą).
Bazylię poszatkowac.
Pomidory + oliwa+ bazylia + sol + pieprz +chilli gotowac na małym ogniu (ok 20 min).
Serek homogenizowany połaczyc z przetartym (zmiażdzoneym) czosnkiem i solą. Wstawic do lodówki
Bakłazany opłukac i osuszyc. Smażyc na beztłuszczowej patelni (lub na grillu) z obu stron (tylko króciutko)

Na talerzu układać :
sos pomidorowy
bakłazany skropione oliwą
serek z czosnkiem
"wiezyczki" posypać pieprzem i udekorowac liskiem bazylii

 

 

Bakłażany po parmeńsku


składniki
600 gr. bakłażanów
200 gr. mozzarelli w cienkie plasterki
2 łyżki mąki
300 gr. pomidorów bez skórki i nasion (pelati z puszki)
pół cebuli
6 listków bazylii
70 gr. parmigiano startego
6 łyżek oliwy plus sporo oliwy do smażenia
sól pieprz


sposób przygotowania
Bakłażany umyć, pokroić w 1 cm. plastry wzdłuż, posolić, położyć na ukośnie ustawionej desce żeby obciekły na 1 godzinę. Opłukać z soli pod kranem, osuszyć papierowym ręcznikiem, posypać lekko mąką.

Zagrzać oliwę na patelni, jak zaczyna dymić usmażyć na złoto z obu stron. Osączyć nadmiar tłuszczu na papierowych ręcznikach.

Na trzech łyżkach oliwy na drugiej patelni podsmażyć posiekaną cebulę, pomidory przetrzeć na sicie, dodać do cebuli, posolić, popieprzyć. Gotować sos na małym ogniu 15 minut. Pod koniec dodać liście bazylii.

Wysmarować tłuszczem formę do zapiekanek. Ułożyć warstwę bakłażanów, warstwę mozzarelli, wartwę sosu pomidorowego, posypać parmezanem. Zrobić tych warstw kilka, kończąc sosem i parmezanem. Polać z wierzchu oliwą.

Siup do pieca na 180 stopni na 15 minut aż będzie złote na powierzchni.

 

 

 

Bakłażany smażone

 

Składniki:
60 dag bakłażanów
sok z 1 cytryny
sól
200 ml oleju do smażenia

SOS:
1 łyżka octu (najlepiej winnego)
2 łyżki oliwy
łyżka ziół prowansalskich
1 łyżka musztardy
2 ząbki czosnku
2 filety anchois
sól i pieprz

Opis wykonania:
Bakłażany myjemy, kroimy wzdłuż w plastry o grubości 6-7 mm, solimy i kropimy sokiem z cytryny. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy w jednej warstwie plastry bakłażanów z obu stron na brązowo. Usmażone plastry wyjmujemy, odsączamy na bibule i smażymy kolejne plastry. Ocet mieszamy z oliwą, solą, pieprzem, ziołami, łyżką musztardy, zmiażdżonym czosnkiem i roztartymi filetami anchois. Składniki sosu ucieramy na jednolitą masę i podajemy w oddzielnym naczyniu do polewania lub maczania w nim usmażonych plastrów bakłażanów

 

 

Bakłażany smażone II


Porcja dla 4 osob. Czas przygotow. 35 min.
600 g baklazanow,
300 ml oleju,
1 lyzka octu,
1/2 cytryny,
2 lyzki oliwy z oliwek,
1-2 zabki czosnku,
ziola prowansalskie, sol, pieprz.

1. Baklazany umyc, obciac konce, nastepnie pokroic wzdluz na plastry grubosci
6-7 mm, posolic i skropic sokiem z cytryny.
2. Na duzej patelni rozgrzac polowe oleju, wlozyc czesc pokrojonych baklazanow,
smazyc z obu stron na brazowy kolor. Usmazone plastry wyjac.
3. Wlac reszte oleju i smazyc pozostale baklazany. Usmazone osaczyc z tluszczu.
4. Czosnek rozetrzec z sola, dodac ocet, pieprz, ziola, pliwe. Wymieszac. Polac
...

Zgłoś jeśli naruszono regulamin