Zupa szczawiowa z oscypkiem.doc

(271 KB) Pobierz
Składniki:



Zupa szczawiowa z oscypkiem

 

Składniki:

30 dag szczawiu

2 łyżki masła

1.2 l bulionu (z kostki)

6 jajek na twardo

150 ml śmietany

10 dag oscypka

sól

pieprz

 

Przygotowanie:

Przebrany, dokładnie opłukany szczaw (bez ogonków) drobno posiekać. Poddusić na maśle. Zalać gorącym bulionem i gotować przez 5 minut. Jajka obrać ze skorupki. Cztery jajka drobno posiekać i dodać do zupy razem ze śmietaną. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem, wlać na cztery talerze. Każdą porcję posypać oscypkiem startym na tarce o dużych oczkach i udekorować połówką jajka na twardo.

 

Danie na: 4 osoby

Jedna porcja zawiera: 335 kcal

Czas przygotowania: 30 minut

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin