· 200 g boczku wędzonego lub surowego
· 1 kg ogórków kiszonych
· 3 kulki ziela angielskiego
· 1 liść laurowy
· 4 -5 ziemniaki
· 3 -4 marchewki
· * koperek świeży
· * śmietana słodka
· * pieprz, wegeta
1. Boczek, ziele angielskie i liść laurowy włożyć do garnka i zalać wodą, gotować. Do gotującego się boczku dodać pokrojone w kostkę ziemniaki i marchew oraz potarte na dużych oczkach ogórki kiszone. Wszystko gotować na średnim ogniu aż będzie miękkie. Gdy już jest wszystko miękkie dodać trochę mąki rozmieszaną z wodą dla zagęszczenia zupy.
2. Boczek wyjąć, pokroić w kostkę i dodać z powrotem do zupy. Na sam koniec doprawić zupę pieprzem i wegetą oraz do smaku dodać słodką śmietankę.
3. Całość posypać drobno pokrojonym koperkiem.
jabolek67